La Moncloa dona per tancada la crisi amb ERC pel «concert econòmic»

El govern espanyol, que fa equilibris retòrics després de l'acord amb ERC, limita la polèmica en un debat nominal i insisteix que complirà mentre el PSC manté el silenci i els republicans es mantenen vigilants

La vicepresidenta Montero amb ministres espanyols durant la presa de possessió d'Illa a la Generalitat
La vicepresidenta Montero amb ministres espanyols durant la presa de possessió d'Illa a la Generalitat | Lorena Sopêna / Europa Press
22 d'agost de 2024, 19:28

El nom no fa la cosa, diuen. Les paraules de María Jesús Montero sobre el model de finançament català han sacsejat la política catalana. La ministra d'Hisenda va dir que no hi hauria "concert econòmic" per a Catalunya i, com un efecte dominó, Junts ha acusat ERC d'haver-se deixat enganyar pel PSC i els republicans van fer públic un vídeo advertint el govern espanyol que si els acords no es compleixen el futur de Pedro Sánchez a la Moncloa pot estar en qüestió. Només 24 hores més tard, i davant del risc que la crisi escali en ple estiu, la Moncloa mira de minimitzar-ho i emmarca el malentès en la qüestió terminològica. Els acords, asseguren, es compliran.

No hi ha hagut contactes públic alt més alt nivell entre el govern espanyol i ERC per reconduir la situació, però fonts consultades assenyalen que ERC va traslladar el malestar al PSOE i afirmen que se'ls van escudar en els equilibris interns -el pacte pel finançament català no agrada als barons, la vella guàrdia i la premsa espanyola- i davant del PP, que pressiona per desgastar Sánchez. Al seu torn, els socialistes catalans de Salvador Illa, que encara estan aterrant a la Generalitat, mantenen el silenci. Davant l'amenaça d'ERC de retirar el suport a Sánchez, la Moncloa ha sortit al pas per refredar la situació i refermar el compromís amb la literalitat dels pactes signats. 

El cert és que l'acord entre republicans i socialistes per a la investidura d'Illa no diu res d'un "concert econòmic" per a Catalunya, però sí que defineix un nou model de finançament "singular" que està molt en la línia del basc. Planteja que la Generalitat recapti i gestioni tots els impostos, pagui a l'Estat pels serveis que presta al territori i faci una aportació a un fons de solidaritat, que ha d'estar limitada pel principi d'ordinalitat. Els socialistes no se senten còmodes amb el terme "concert" i els republicans ho utilitzen amb l'afegit de "solidari". El punt de trobada de les dues parts és el document que ha portat Illa a la Generalitat. Montero va dir que no seria un concert, però va concedir el canvi de paradigma afirmant que no serà "una reforma més".

Com que el pacte no parla de concert, des del Ministeri d'Hisenda no veuen problemàtic que la ministra Montero digui que no hi haurà concert a Catalunya. De fet, en la primera roda de premsa del nou Govern, la portaveu, Sílvia Paneque, va refermar el compromís amb l'acord signat amb ERC en matèria de finançament, però va evitar referir-s'hi com a "concert econòmic". Per als socialistes, la polèmica ve originada per una qüestió "nominal". Ho ha dit el ministre Jordi Hereu, en funcions de bomber. Aquest dijous al matí ha afirmat que l'acord es complirà "al 100%", que és "singular" i que més enllà de noms, l'important és el que està signat. 

Junts dispara i ERC reacciona

Les paraules de Montero van fer aflorar de nou la pugna entre Junts i ERC. Les declaracions de la ministra van ser ràpidament donades per bones per Junts i els seus satèl·lits a través de les xarxes presentant-les com la profecia autocomplerta. Van acusar ERC d'haver-se deixat "enganyar" pel PSC i regalat la investidura a Illa. El president del Parlament, Josep Rull, va demanar explicacions i la líder juntaire al Congrés, Míriam Nogueras, va assegurar que els republicans mentien. Els juntaires, que també negocien un nou model de finançament amb el PSOE a Suïssa -per ara, sense concrecions-, miren de desgastar ERC pel pacte amb els socialistes a Catalunya i eviten comprometre's amb donar suport a l'acord, encara que es complís íntegrament.

La reacció republicana va arribar a través d'un vídeo de la portaveu, Raquel Sans, en què va advertir que l'acord és "clar". "La vicepresidenta Montero ho pot dir de moltes maneres, li pot posar l'etiqueta que vulgui", va dir Sans, una afirmació que de nou remet al fet que l'important no és el nom del model, sinó els efectes de la reforma. Sans va insistir que l'acord s'ha de complir si el PSOE no vol veure perillar la majoria de la investidura. Hi ha qui, des de Madrid, veu en aquesta reacció una resposta també a les pressions de sectors de l'independentisme contra els republicans.

De les paraules als fets

En aquest context, tant el Govern com el PSC mantenen el silenci a l'espera de la roda de premsa que oferirà dilluns vinent la número dos del partit, Lluïsa Moret. Totes les parts es refermen en el seu compromís amb el compliment de l'acord més enllà d'etiquetes. En les pròximes setmanes, es podrà passar de les paraules als fets tant pel que fa al compliment dels pactes com a les amenaces. ERC, de fet, té força al Congrés per fer trontollar la majoria de Sánchez i una primera ocasió la tindrà quan s'hagi de tornar a votar el sostre de despesa, tombada per Junts i necessària perquè Montero tiri endavant els pressupostos espanyols.