La Moncloa es compromet a «complir» el pacte sobre finançament després de la pressió d'ERC

Fonts del govern espanyol assenyalen que l’acord suposa un nou model que avança cap a la "federalització" de l'Estat i defugen el “debat nominal”

Montero, en imatge d'arxiu
Montero, en imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
22 d'agost de 2024, 10:35
Actualitzat: 10:38h

La Moncloa “complirà” el pacte amb ERC sobre el finançament. Així ho han insistit fonts de l'executiu aquest mateix dijous, després que Esquerra amenacés de retirar el seu suport al president espanyol Pedro Sánchez en resposta a unes declaracions de la vicepresidenta María Jesús Montero, que negava que l’acord suposi un concert econòmic o una reforma del sistema. Fonts de Moncloa han apuntat que el pacte suposa un nou model de finançament que avança en l’autogovern de Catalunya “i cap a la federalització d’Espanya”, tot respectant “la solidaritat interterritorial i la igualtat entre espanyols”. I han remarcat: “No és un debat nominal”.

Dimecres, la també ministra d’Hisenda va assegurar que l’acord entre el PSC i ERC “ni és un concert econòmic ni és una reforma de l’ús del sistema de finançament”. La vicepresidenta primera va remarcar d'aquesta manera que la “solidaritat” és el “nucli” del pacte, i que "no suposa un greuge per la resta de territoris”.

En resposta, ERC va amenaçar el PSOE amb retirar-li el seu suport al Congrés dels Diputats si incompleix la seva paraula amb el finançament. Els republicans van atribuir les declaracions de Montero a un context de pressió de la resta de territoris i els partits, però van replicar que la vicepresidenta Montero “sap perfectament” que es va acordar el concert econòmic, “tot i que no el vulgui anomenar així”.

Per la seva banda, Junts, a través de la seva portaveu a la cambra baixa espanyola, Míriam Nogueras, va afirmar que s’ha construït una majoria de Govern a Catalunya “a partir d’un engany”. Nogueras es va expressar en aquests termes: “ERC ha mentit i els socialistes han callat”.