Junts ataca amb duresa ERC per «mentir»: «Se'ns ha estat venent un concert econòmic inexistent»

Míriam Nogueras, portaveu a Madrid, demana explicacions als republicans i al PSOE després que María Jesús Montero negués que s'hagi pactat un model de finançament a l'estil basc i navarrès per a Catalunya en el marc de la investidura de Salvador Illa

Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats.
Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats.
21 d'agost de 2024, 20:45
Actualitzat: 20:47h

Les paraules de María Jesús Montero assenyalant que ERC i el PSC  no havien pactat el concert econòmic a canvi d'investir Salvador Illa han generat la reacció immediata -i contundent- de Junts. La portaveu de la formació a Madrid, Míriam Nogueras, ha assenyalat aquest dimecres a la tarda que els republicans i els socialistes han "mentit". "Se'ns ha estat venent un concert econòmic inexistent", ha apuntat Nogueras en una atenció als mitjans des de Cardedeu. Poc abans d'aquestes paraules, ERC ha assegurat que retirarà el seu suport a Pedro Sánchez si no es compleix amb el finançament singular. En l'acord signat per investir Illa, això sí, no hi apareixia la fórmula "concert econòmic".

Per mirar d'apagar el foc, en tot cas, fonts del govern espanyol citades per la Cadena SER ja han indicat que es complirà de manera íntegra l'entesa, que va servir perquè el PSC tingués la presidència de la Generalitat i s'evitessin noves eleccions a Catalunya. "S'ha construït una majoria política a Catalunya a partir d'una mentida. Per tant, tant ERC com el PSOE hauran de deixar d'amagar-se i hauran de donar explicacions", ha remarcat Nogueras. La portaveu de Junts a Madrid també ha considerat que els republicans no són "creïbles" quan amenacen els socialistes, perquè fins ara no s'han "plantat". Una actitud que, segons ha reivindicat, sí que ha aplicat el seu partit "quan ha tocat".

"Ens han mentit a tots", ha remarcat Nogueras. En un comunicat, Junts també ha fet aquesta consideració: "Tenim dret a saber per quines raons els responsables d’explicar l’acord van jugar amb el concepte de pacte fiscal i per què la vicepresidenta [María Jesús Montero] no va advertir aleshores que parlar de concert econòmic era un engany". En el mateix comunicat, Junts indica que és un "mal començament" per al Govern que presideix Illa, perquè constitueix un "mal auguri" de cara a la legislatura. "Les explicacions són un deure ètic inexcusable", determina la formació liderada per Carles Puigdemont, que des del primer moment va desconfiar de l'acord entre ERC i el PSC.