El Govern d'Illa es fa seu l'acord per al traspàs integral de Rodalies: «És una línia estratègica»

L'executiu ratifica Pere Macias com a comissionat pel traspàs i insisteix que el servei ha de funcionar "de manera excel·lent" pel seu paper en la descarbonització i la mobilitat

Salvador Illa, durant la primera reunió del nou consell executiu aquest dimarts
Salvador Illa, durant la primera reunió del nou consell executiu aquest dimarts | Miquel Homs
13 d'agost de 2024, 12:49
Actualitzat: 13:23h

El nou Govern de Salvador Illa s'ha posat en marxa i ha celebrat aquest dimarts la primera reunió del consell executiu, després de la presa de possessió i el traspàs de carteres de dilluns. Illa vol posar-se a treballar ràpidament, malgrat que els tempos hagin fet que la constitució del nou Govern s'hagi fet en ple estiu. Les prioritats dels primers dies de mandat, avançades per Nació, seran mesures relacionades amb la sequera, l'energia i l'habitatge.

Salvador Illa, en la primera reunió del consell executiu
Foto de família del Govern d'Illa
Illa entra al primer consell del nou Govern
Sàmper i Romero, a punt d'entrar al consell de Govern
Duch i Ordeig, a la primera trobada del Govern d'Illa
Paneque, Parlon i Dalmau, a la primera reunió del Govern d'Illa
Berni Alvarez, el nou conseller d'Esports del Govern
Els nous consellers i conselleres del Govern
Paneque dirigeix la seva primera roda de premsa
paneque roda premsa govern nacio
La nova portaveu del Govern, Sílvia Paneque

El doble anunci del dia, però, ha estat la creació del comissionat del pla de barris, un càrrec que ocuparà Carles Martí, exsenador i exregidor de Barcelona durant l'etapa de Jordi Hereu, i la ratificació de Pere Macias com a comissionat del traspàs integral de Rodalies. D'aquesta manera, el Govern d'Illa es fa seu l'acord d'ERC amb el PSOE sobre el traspàs d'aquesta infraestructura, que la portaveu Sílvia Paneque ha qualificat de "línia estratègica". "Rodalies ha de funcionar de manera excel·lent", ha dit. És un element clau, ha afirmat, en relació amb la descarbonització del país i per a la mobilitat i connexió entre territoris.

Paneque ha dit que "els termes" del traspàs estan acordats, així com els calendaris. "S'estan seguint els calendaris i la feina és positiva, per això continua Macias", ha explicat la portaveu, que ha recordat que va ser una de les principals qüestions que es van tractar en el traspàs de cartera amb l'exconsellera Ester Capella.

Pel que fa al comissionat de la llei de barris, capitanejat per Carles Martí, la portaveu ha destacat la "vocació municipalista" del Govern. "Catalunya no es pot governar d'esquena als ajuntaments", ha dit, i ha destacat que aquesta eina ha de servir per millorar la qualitat de vida dels veïns, els serveis públics, i "desmuntar els arguments del populisme", que és un dels objectius d'Illa com va dir al debat d'investidura. En els propers dies o setmanes, Martí configurarà el calendari per començar a treballar en els "barris objectiu". El nou comissionat va ser regidor del PSC a Barcelona entre 1999 i 2003 i reelegit fins al 2007, amb els mandats de Joan Clos i Jordi Hereu. Al PSC, Martí és secretari de l'àrea de programes, prospectiva i memòria històrica.

Per aquest pla de barris hi ha recursos previstos, alguns que provenen de fons europeus, però la consellera no ha concretat la xifra concreta, ja que alguns vindran de l'aprovació dels pressupostos. "El comissionat és un primer pas per desenvolupar el pla de barris, que desenvoluparem en els propers quatre anys", ha dit.

Compromís per "millorar" el finançament de Catalunya

La portaveu del Govern ha admès que no s'ha tractat la qüestió del finançament en aquesta primera reunió, però s'ha refermat en el compromís de "seguir al peu de la lletra" l'acord assolit amb ERC. Paneque ha evitat parlar de "concert econòmic" i ha insistit que la prioritat és "millorar el finançament de Catalunya". S'hi senten còmodes, els socialistes, amb el terme "concert econòmic"? "Ens sentim còmodes amb la millora del finançament de Catalunya". La portaveu ha insistit que l'acord pel finançament és en favor de Catalunya i no va en detriment de la resta de comunitats autònomes.

Reunió amb els Mossos en plena crisi 

Paneque s'ha excusat per la poca concreció en algunes respostes, perquè tot just fa 24 hores que el Govern ha pres possessió. Més enllà d'això, la portaveu ha anunciat que Illa es reunirà amb els consellers al setembre a Poblet per posar en comú els plans de treball estratègic. També es trobarà amb la consellera d'Interior, Núria Parlon, i els Mossos per traslladar-los el seu suport. El cos es troba en plena crisi després de no poder detenir Carles Puigdemont la setmana passada, quan va tornar i va fugir de Catalunya, esquivant l'ampli dispositiu policial.

La portaveu ha evitat fer valoracions de qüestions que estan judicialitzades en relació amb aquest episodi i ha dit que, sobre els Mossos, la consellera Parlon anunciarà possibles canvis, si és que n'hi ha. "Ens reiterem en el suport als Mossos", ha reblat. Pel que fa als canvis que hi pugui haver al cos, es comunicaran quan arribin. Especialment rellevant és el nomenament del major Josep Lluís Trapero com a director general de la Policia, responsable polític dels Mossos. 

Aquest matí, cada conseller ha trobat al seu despatx una carta del president Illa, en què els demana coordinació i cohesió, i governar sense "dogmatismes ni exclusions". També hi ha adjuntat el discurs de presa de possessió Josep Tarradellas, referència habitual d'Illa des de fa setmanes i que ha citat en els seus darrers discursos ja com a president.