El Govern d'Illa sacseja el món local per nodrir la Generalitat

Els primers consellers a configurar les noves àrees de l'executiu català aposten pels seus entorns de confiança previs, amb la vista posada en ajuntaments i diputacions, i Dalmau té encarregada la "mirada global" sobre l'organigrama

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, a l'acte de presa de possessió de Salvador Illa com a president
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, a l'acte de presa de possessió de Salvador Illa com a president | Hugo Fernández Alcaraz
David Cobo / Bernat Surroca
19 d'agost de 2024, 20:00
Actualitzat: 20:12h

El gruix dels nomenaments oficials d'alts càrrecs de la Generalitat no arribarà fins a la setmana que ve, quan es tornarà a reunir el consell executiu, però aquests dies van apareixent noms per ocupar secretaries als departaments i els consellers configuren els gabinets. La tria dels primers càrrecs eventuals -i la mateixa configuració del Govern-suposa una sacsejada al món local -planter clau per al PSC- i indica que els consellers prioritzen envoltar-se dels seus entorn de confiança previs, aquella gent amb qui han treballat anteriorment, sigui al Parlament o bé als ajuntaments i diputacions.

Salvador Illa, que ha de fer un govern d'entrada en solitari, ha "pescat" a diversos llocs, amb l'objectiu també de no debilitar places importants -el PSC ostenta ara com ara altes quotes de poder arreu de Catalunya i al govern espanyol-. Al Govern expliquen que la tria de personal es fa segons la vàlua i la trajectòria per rebatre també les crítiques de nepotisme de l'oposició per incorporar la germana de Jaume Collboni o la parella de Sílvia Paneque. Els gabinets els organitza cada conselleria, que pot comptar amb el suport de Presidència. Pel que fa als alts càrrecs -secretaris generals o directors generals-, els departaments fan la seva proposta i des de Presidència, el departament que pilota Albert Dalmau, es té una mirada global de tots els equips. 

Precisament ha estat Dalmau un dels grans fitxatges del nou executiu català pel que fa al món local. De gerent municipal a la capital catalana a segon a bord del Govern d'Illa. Aquest moviment ha mogut peces al consistori també -la nova gerent municipal és Laia Claverol, que venia de dirigir internament Economia i Promoció Econòmica a l'ajuntament barceloní- i encara pot afavorir més la generació de places perquè les ocupi un eventual soci de govern. Tal com va explicar Nació, després del pacte polític tancat entres socialistes i republicans, la federació d'ERC a la capital mira cap al setembre a l'hora de decidir el seu paper a l'Ajuntament de Barcelona. Si el resultat és entrar en un executiu de coalició, el grup liderat per Elisenda Alamany tindrà dret a ubicar nous càrrecs a àrees clau com Turisme o Drets Socials i serà ben oportú el transvasament socialista a la Generalitat.

Independentment d'aquest pas, però, el govern Collboni encara està a l'espera de la configuració definitiva dels nous equips de la Generalitat per apamar com queda la plantilla de l'Ajuntament. Fonts municipals recalquen que no es pot donar per tancada l'afectació sobre l'organigrama intern del consistori. 

Però no només es busca gent a Barcelona. De fet, s'intenten repartir les càrregues, en el sentit de no buidar una institució concreta. Ara bé, el món local és un dels llocs on el PSC troba els càrrecs que necessita. La consellera d'Interior i exalcaldessa, Núria Parlon, s'ha endut part del seu equip a l'Ajuntament de Santa Coloma, on ha governat els darrers anys. Destaca qui serà el seu cap de gabinet, Esteve Serrano, que ha fet tàndem amb Parlon des de 2007, o Goyi Salgado, que havia estat coordinadora del gabinet d'alcaldia. També la consellera de Territori, Sílvia Paneque, guanyadora de les municipals a Girona, s'ha endut gent del seu entorn, com Alfons Jiménez, fins ara secretari d'Organització del PSC a la demarcació, i que serà el seu cap de gabinet tot i les crítiques de Junts i el PP perquè és la seva parella, o Joaquim Lladó, que serà el cap de protocol després de passar per la delegació del Govern a Girona i pel tripartit amb Quim Nadal.

La força local, rebost socialista

Sigui com sigui, les atencions socialistes als entorns locals arriben després que el bon moment que travessa el PSC al país -després d’una etapa de davallada- li hagi deixat una situació privilegiada i desafiant. En l'àmbit municipal, la formació socialista lidera els governs d'11 de les 15 principals ciutats de Catalunya. Això comporta tenir l'alcaldia de Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Reus, Cornellà, Sant Boi de Llobregat o Rubí, però també haver-hi de desplegar càrrecs electes i de confiança amb perfils tècnics i polítics capaços. És un canvi substancial que s'ha pronunciat en poc temps, tenint en compte que el mandat anterior el PSC no liderava el govern de cap capital de província i tampoc portava ajuntaments rellevants com el reusenc. Entre la Generalitat, els grans ajuntaments, les diputacions, l'Àrea Metropolitana, el govern espanyols i els grups al Parlament i les Corts Espanyoles són aproximadament un miler d'efectius a proveir entre electes, alts càrrecs i eventuals de confiança.

Ara, el regueró de referents socialistes desplegats arreu del territori català ha començat a ser cridat a files. L'èxit dels darrers comicis locals -van guanyar en vots al conjunt de Catalunya per primera vegada des del 2007- comporta, a la força, ajustaments als consistoris. Des del partit ho veuen com una conseqüència lògica de la necessitat de blindar un Govern català que, de moment, neix en minoria i tindrà tots els focus a sobre. A la banda dels avantatges, però, també s'assenyala que el bon moment local del PSC facilitarà també les relacions institucionals entre la Generalitat i algunes d'aquestes grans ciutats. Un fet que, alhora, lubricarà la feina a banda i banda de les negociacions que es vagin produint entre l'executiu autonòmic i els consistoris. Amb aquest escenari, Illa confia a aclarir els pròxims dies totes les potes del seu Govern. El principal escull, però, segueixen sent les vacances.

Moviments a la Diputació de Barcelona i al Parlament

Les diputacions -el PSC presideix la de Barcelona i governa a les de Tarragona i Lleida amb ERC- també són un bon espai on buscar càrrecs per nodrir la Generalitat. El nou secretari del Govern, Javier Villamayor, era coordinador general de la Diputació de Barcelona que presideix Lluïsa Moret. El conseller Dalmau també ha fitxat com a adjunta al seu de gabinet Mónica Belinchón, que feia d'assessora a Presidència a la Diputació. La consellera Esther Niubó ha triat com a secretària general Teresa Sambola, un perfil que venia de la mateixa institució. Tot plegat obligarà a canviar peces.

On també hi ha hagut moviments obligats per l'arribada del PSC a la Generalitat és al grup parlamentari. Aquest dilluns, el partit ha fet oficial la nova direcció, que pren el relleu al tàndem de Salvador Illa i Alícia Romero, ara centrat en el Govern. El president serà Ferran Pedret, un dels veterans, i la portaveu serà Elena Díaz, que tindrà d'adjunts els diputats Jordi Riba i Sara Jaurrieta. El grup s'ha reestructurat així després de la "fuga" de parlamentaris cap a la Generalitat. Noms de pes com la pròpia Romero, però també Paneque, Niubó, Óscar Ordreig, Ramon Espadaler, Pol Gibert o Raúl Moreno han fet el salt al Govern, sigui com a consellers -en aquest cas poden mantenir l'acta de diputat, però se centraran en exclusiva a les seves carteres- o bé com a secretaris generals.