La Generalitat recapta 93,2 milions d'euros amb la taxa turística abans de duplicar-la

Els ingressos de l'any passat per aquest concepte van créixer un 6,96% respecte l'any anterior; la xifra pot augmentar significativament en el proper exercici arran de l'acord entre el PSC i els Comuns

Un grup de turistes davant la Sagrada Família
Un grup de turistes davant la Sagrada Família | Hugo Fernández Alcaraz
28 de març de 2025, 18:30
Actualitzat: 18:32h

El Govern ha recaptat gairebé 93,2 milions d'euros amb la taxa turística abans que se'n dupliqui l'import, un augment pactat entre l'executiu català i els Comuns al febrer amb l'argument d'impulsar un nou model de turisme sostenible i de qualitat. Concretament, durant el 2024, la Generalitat va rebre a través d'aquest impost 93.214.770 euros, un creixement del 6,96% respecte a l'any anterior.

Segons recull el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) del 25 de març, per demarcacions, Barcelona suposa el 67,82% del total de la recaptació amb 63,2 milions d'euros; seguida de Girona amb 15,3 milions, Tarragona amb 12,6 i Lleida amb 1,9.

Ara, amb l'increment de l'impost sobre les estades en establiments turístics, s'espera que aquesta recol·lecció sigui major en els pròxims exercicis. El decret acordat, a banda, preveu la creació d'un recàrrec municipal. Actualment, paguen la taxa turística els majors de 16 anys i té un topall de 7 dies -partir d'una setmana, se'n queda exempt- i el seu preu oscil·la entre els 0,60 euros i els 3,50 euros. En el cas de la capital catalana, el gravamen català se situarà entre 2 i 7 euros per persona i nit; a la resta de Catalunya, entre 1,2 i 6 euros.

El BOPC també esmenta lestrobades que el Govern ha mantingut amb representants del sector turístic per tal d’exposar "la seva intenció vers aquest impost". De fet, la decisió del Govern pactada amb els Comuns inclourà algunes modificacions per calmar els reclams del sector. Les novetats més destacades -aprovades aquest dimarts pel Consell Executiu- són la possibilitat de modular el recàrrec que apliquin els ajuntaments en funció de la temporada, de l'ubicació de l'establiment i de la seva categoria.

En aquesta resposta a una pregunta del PP al Govern sobre l’import recaptat amb l’impost s'especifica que, en els darrers cinc anys, ha finançat àmbits del sector turístic com, per exemple, les transferències per a la promoció i el foment d'aquesta activitat. A partir de l'entrada en vigor de la nova normativa, la retribució que noti el sector també podrà variar, ja que el nou acord contempla que els beneficis no cal que es destinin exclusivament al fns pel foment del turisme com fins ara.

El decret llei especifica que la Generalitat destinarà un 25% d'aquesta recaptació directament en polítiques d'habitatge. La resta de ciutats i pobles podran decidir en què volen invertir-ho en funció "de la realitat de cada municipi", tal com va explicar en una roda de premsa al febrer la consellera d'Economia, Alícia Romero.

A més, es regularà la finalitat dels ingressos destinats al turisme amb l'objectiu de reforçar "la sostenibilitat, la desestacionalització i la mobilitat de baixes emissions". Segons el Govern de Salvador Illa, també permetrà millorar "els serveis de controli inspecció sobre els establiments i equipaments turístics i desenvolupar infraestructures, projectes tecnològics i d’anàlisi de dades i intel·ligència turística que comportin una millora de la gestió, la qualitat, la competitivitat o el coneixement turístic".