Illa accelera per aconseguir la investidura amb ERC i els comuns, però evita detallar en què cedirà

El líder del PSC promet "generositat" per articular una majoria progressista, demana als independentistes que no bloquegin i tanca la porta a facilitar la investidura de Puigdemont

Salvador Illa, en una imatge d'arxiu
Salvador Illa, en una imatge d'arxiu | Frederic Esteve
11 de juny del 2024
Actualitzat a les 10:21h

Amb l'elecció de la mesa feta -Josep Rull és el president del Parlament després d'un pacte independentista-, Salvador Illa ja passa de pantalla i accelera cap a la investidura. En una entrevista al Cafè d'Idees, ha dit que la prioritat és articular una majoria "progressista" liderada pel PSC, amb ERC i els comuns, però no ha detallat quines cessions farà per convèncer els republicans. 

La via progressista és, segons Illa, "l'única via possible". I en què cedirà Salvador Illa per aconseguir els vots d'ERC? "Em comprometo a enraonar, actuarem amb generositat i mà estesa cap a tothom", ha afirmat. No s'ha volgut mullar sobre les demandes dels republicans, que passen pel referèndum i una reforma del finançament. El PSC ja ha descartat l'autodeterminació, però hi ha marge en el finançament.

"Seré generós", ha dit. Fins a on? No ho ha detallat. llla ha dit que "raonarà" d'acord amb la força electoral que té cadascú. "No hi ha una majoria a favor del referèndum al Parlament", ha recordat. Sí que n'hi ha hagut durant la darrera dècada. En tot cas, el líder del PSC ha dit que obriran converses per acostar posicions amb ERC i comuns. "Reforma de l'Estatut? Sanitat, educació...", ha afirmat.

No descarta un govern en solitari, però ha insistit que no pot fer-ho sol perquè necessita un acord d'investidura amb ERC i els comuns. "Veurem fins a on arribem", ha afirmat. Ja hi ha hagut converses, però centrades sobretot en la mesa i condicionades per la campanya electoral de les europees.

Hauria preferit una altra mesa

Illa ha admès que hauria preferit una composició diferent de la mesa del Parlament, però ja ha situat el focus en la investidura i la formació del Govern. El líder del PSC ha recordat que els independentistes "no tenen majoria" per tirar endavant la legislatura després del 12-M. "Són una minoria de bloqueig", ha assenyalat.

Illa va intentar que aquesta majoria funcionés en la configuració de la mesa, i va oferir la presidència del Parlament a ERC, però els republicans no ho van acceptar. "Volíem una mesa que reflectís la pluralitat del Parlament", ha detallat. La prioritat, però, ja és la investidura.

El líder socialista ha abaixat el to amb el fet que la mesa d'edat, que ahir va permetre el vot de Puigdemont i Lluís Puig malgrat la sentència del Tribunal Constitucional. Illa ha dit que no faran cap moviment. "L'amnistia obre un temps nous", ha afirmat. Fa uns anys, el PSC va impugnar la decisió i el TC va dictar sentència la setmana passada, donant-los la raó.

No permetrà la investidura de Puigdemont

Illa ha demanat als independentistes que no bloquegin la legislatura, com no ho va fer el PSC quan Junts va marxar del Govern. "Jo actuaré amb generositat, però tothom haurà de fer front a les seves responsabilitats", ha dit. La presidència del Parlament en mans de Josep Rull dificulta la investidura d'Illa? "No ho sé", ha afirmat, però ha deixat clar que Puigdemont no té majoria per ser investit. "No m'abstindré", ha assegurat.

Un intent d'investidura de Puigdemont seria "perdre el temps", perquè ha garantit que "no sortirà" elegit president. El PSC ha guanyat les últimes cinc eleccions i Illa ha destacat que això envia un missatge clar. Si alguna formació vol forçar noves eleccions, el líder socialista ha assenyalat que serà un error.