«Inacceptable i impossible»: la resposta de Feijóo a Puigdemont

El líder del PP es reuneix amb el líder de Vox i subratlla la coincidència amb l'extrema dreta en la seva defensa de "la igualtat de tots els espanyols", i rebutja trobar-se amb Junts per l'exigència de la llei d'amnistia

Feijóo i Abascal, aquest dimarts.
Feijóo i Abascal, aquest dimarts. | Europa Press
05 de setembre del 2023
Actualitzat a la 13:24h
Després de reunir-se amb Santiago Abascal, líder de Vox, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que el que Carles Puigdemont ha plantejat per donar suport a la investidura és "inacceptable i impossible". Ha afirmat que les condicions de Junts no són assumibles dins de la Constitució i ha reclamat a Pedro Sánchez digués el mateix "avui mateix". A més, el líder popular ha rebutjat trobar-se amb Junts en la seva ronda de contactes per a la investidura del 26 de setembre per l'exigència dels independentistes per la llei d'amnistia. Ho ha dit en resposta a la conferència de l'expresident avui a Brussel·les, en què ha exposat les condicions per a la investidura de Pedro Sánchez. Feijóo ja havia escomès amb anterioritat contra la trobada entre Puigdemont i la vicepresidenta tercera de l'executiu i líder de Sumar, Yolanda Díaz, que ha titllat d'"anomalia democràtica". Ha recordat que l'expresident és una persona que es troba "en busca i captura de la justícia espanyola".

A una pregunta dels periodistes al Congrés, el president del PP ha dit que està disposat a reunir-se amb Junts de cara a la investidura prevista per al 26 de setembre sempre i quan no li plantegin les condicions que aquest dimarts ha presentat Puigdemont. Però si són aquestes les condicions de Junts, "ens podem estalviar la trobada". 

Feijóo ha assegurat que Sánchez només està buscant una paraula en lloc del d'amnistia perquè la idea "aterri" en la societat espanyola, però ha proclamat que "no hi ha eufemismes" per una proposta com aquesta. El líder del PP ha assenyalat que Espanya es troba qüestionada "després de 500 anys". Ha afirmat que la investidura no és per ell "una subhasta ni un xantatge". "Per on està disposat a passar Pedro Sánchez, jo no hi passaré", al·ludint als objectius de "ruptura constitucional" de l'independentisme, el suport al qual ha xifrat en un 6% dels vots en les darreres eleccions espanyoles. "Defensarem la igualtat entre tots els espanyols amb tots els recursos que tinguem", ha dit.  

El candidat a la investidura ha explicat que han ofert a Abascal el mateix que van fer amb Pedro Sánchez, que inclou sis pactes d'Estat, amb la defensa de la "igualtat de tots els espanyols" com a nucli essencial de la proposta del PP. Feijóo ha subratllat la proximitat amb l'extrema dreta pel que fa a la defensa de la igualtat enfront l'objectiu del PSOE de "negociar amb els qui volen perjudicar Espanya". Ha agraït el suport que li ha ofert l'extrema dreta, subratllant l'actitud "constructiva" de Vox.

Feijóo continua la seva ronda de contactes amb les formacions parlamentàries per intentar sumar suports al seu intent d'investidura. Demà es reunirà amb Coalició Canària. El líder conservador presentarà el seu programa de govern el 26 de setembre davant el Congrés. El PP compta amb el suport del grup d'extrema dreta, amb qui governa ja en nombrosos municipis i diverses comunitats autònomes. Precisament aquest dilluns, el PP i Vox han segellat un acord de coalició a Múrcia, on les negociacions s'havien estancat i planava l'amenaça de noves eleccions. Finalment, els ultres seran també a l'executiu murcià.