Junqueras, després de l'acord per investir Sánchez: «Avui qui guanya és Catalunya»

El president d'ERC adverteix a Junts que la taula de diàleg continuarà sent entre executius i no de partits: "Qui ha de negociar en nom de Catalunya és el Govern"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dijous.
El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dijous. | Hugo Fernández
02 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a la 13:44h

La posada en escena dels acords ha esdevingut una carpeta més de la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez. La batalla pel relat entre ERC i Junts ha agafat volada en les últimes hores, fins al punt que hi havia prevista aquest dijous a Brussel·les una compareixença del líder dels juntaires, Carles Puigdemont, que ha acabat esborrant-se del mapa mediàtic. Mentrestant a ERC segellaven enteses i signaven a Barcelona el pacte final, en una trobada entre el president dels republicans, Oriol Junqueras, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. "Avui qui guanya és Catalunya", ha proclamat Junqueras en una compareixença des de la seu del partit, amb un faristol fet a mida per a l'anunci amb les paraules "amnistia", "resolució del conflicte" i "Rodalies". 

Ha reivindicat que l'acord de l'amnistia, com ja ha avançat ERC en les últimes hores, és "per a tothom, sense exclusions ni excepcions", incorporant des de qui va organitzar el 9-N i l'1-O, als que van participar en actes de protesta o en les convocatòries de Tsunami Democràtic, sent aquesta última una de les qüestions que més discrepàncies havia generat en la recta final de les converses. Junqueras també ha especificat que l'acord manté la taula de negociació -com també ho ha anunciat Bolaños- una de les reivindicacions claus d'ERC des de la passada legislatura, i que ha de servir, ha dit, per posar el futur de Catalunya "en mans de la ciutadania", en referència al dret a l'autodeterminació. En aquest punt ha assenyalat que aquesta mesura permet continuar reconeixent l'existència d'un conflicte. Aquesta taula continuarà sent exclusivament entre governs? Junqueras ha volgut aclarir que la negociació per a l'autodeterminació ha de ser entre executius i no entre partits.

"El compromís és mantenir la taula de negociació entre els dos governs. Aquesta és una qüestió molt rellevant. Qui ha de negociar en nom de Catalunya és el Govern, no alguns partits", ha especificat. Ara bé, ha aclarit que si Junts pacta amb el PSOE la creació d'una segona taula entre partits -com s'està especulant-, no posaran pegues: "No ens hi oposarem, sinó que sempre ens sembla bé. Però això en cap cas no exclou, ni elimina, ni rectifica l'existència de la taula de negociació entre governs". El president d'ERC no ha especificat quan es tornaria a reunir aquesta taula, però ha insistit que en aquesta legislatura s'haurà d'avançar per fixar les condicions del !què, com i quan". 
 

Acord ERC-PSOE by edicio naciodigital on Scribd


Una setmana d'intenses negociacions amb sprint final

Les negociacions per a la investidura de Sánchez es van intensificar a finals de la setmana passada. El PSOE va advertir ERC que ja tenia la proposta de l'amnistia pràcticament pactada amb Junts, un element que va servir per pressionar els republicans a l'hora d'accelerar les negociacions. Mentre que el dilluns el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, es traslladava fins a Brussel·les per fotografiar-se amb Carles Puigdemont, l'endemà el president de la generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, parlaven per telèfon uns 15 minuts i rubricaven una primera entesa. Així, al vespre del dimarts republicans i socialistes anunciaven un acord sobre l'amnistia, a l'espera d'avançar en noves qüestions de caire econòmic.

Finalment aquest dijous al matí ERC i PSOE han tancat un acord per al traspàs integral de Rodalies. Un reclam històric, que els republicans enmarquen dins de la carpeta del "benestar" per a la ciutadania. Més enllà de l'amnistia com a culminació de la desjudicialització del procés, els de Junqueras tenien molt clar des de l'inici que calia pactar qüestions tangibles que afectin sobre el dia a dia. L'acord per Rodalies, que s'haurà d'executar per terminis i requerirà modificacions legislatives que no són senzilles serà el més significatiu que pugui brandar ERC, com també ho ha estat l'entesa perquè es condoni part del deute del FLA a la Generalitat, un pacte rubricat en una trobada entre Junqueras i el ministre de la presidència, Félix Bolaños. 

Tot plegat transcorre en paral·lel als anuncis que farà Junts, que ha recorregut una negociació paral·lela amb el PSOE i que aquest dijous ha reunit la seva permanent a Brussel·les. De moment, però, els de Puigdemont no han convocat cap compareixença i asseguren que hi ha desacords sobre l'abast de l'amnistia que allunyen una entesa imminent amb els socialistes.