El PSOE anuncia que l'acord amb ERC implica la recuperació de la taula de diàleg entre governs

El ministre Félix Bolaños presenta el pacte com una via de "progressos, avenços i convivència" i segella l'entesa amb un agraïment al "compromís" dels republicans "amb la governabilitat i l'estabilitat" a l'estat espanyol

El ministre, Félix Bolaños, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en imatge d'arxiu
El ministre, Félix Bolaños, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en imatge d'arxiu | Alberto Tallón
02 de novembre del 2023
Actualitzat a les 19:02h
L'entesa entre PSOE i ERC per la investidura de Pedro Sánchez inclourà la recuperació de la taula de diàleg entre els governs de l'Estat i la Generalitat. Part d'allò acordat és que s'acabi d'"aprofundir en el diàleg polític" que ja s'havia iniciat durant l'anterior legislatura, ha explicat el ministre de Presidència, Félix Bolaños. Ara bé, ho ha fet recordant que tot allò que es plantegi en aquest context -que també inclourà una taula de partits- haurà de situar-se "sempre dins de l'ordenament jurídic". La novetat de les converses arriba després que aquest matí s'hagi sabut que republicans i socialistes havien tancat un acord pel traspàs integral i per fases de Rodalies, d'una banda, i que aquesta tarda s'hagi sabut que l'entesa també contempla la condonació del 20% del deute del fons de liquiditat autonòmica (FLA) que té pendent la Generalitat, d'altra banda.

A més, el representant de l'executiu espanyol ha volgut remarcar que el pacte formalitzat amb Oriol Junqueras ve acompanyat d'un agraïment "al compromís d'ERC amb la governabilitat i l'estabilitat" a l'estat espanyol. Una menció que, per força, vincula els avenços aconseguits pels independentistes a un eventual aval als pressupostos generals de l'Estat. Tot plegat ha deixat un acord que Félix Bolaños ha presentat com un compromís ampli de "progressos, avenços i convivència", a més de ser la porta d'una "nova etapa" al territori català.

Segons ha pogut saber aquest diari, el preàmbul de la llei d'amnistia treballada per separat entre ERC i Junts amb el partit socialista deixarà clara la constitucionalitat de la norma i evitarà parlar de l'1-O com a un delicte. Malgrat això, el representant de l'equip de Pedro Sánchez ha evitat referir-se al contingut de la nova llei mentre durin les converses "amb altres forces polítiques", en una referència directa al diàleg paral·lel amb els juntaires. Mentre les converses amb Carles Puigdemont no es resolen, especialment per l'abast definitiu que tindrà la norma, Bolaños ha rebutjat fer cap mena de comentari. Les novetats i els detalls s'explicaran quan es tanqui el text, ha puntualitzat el membre del PSOE.
 

Acord ERC-PSOE by edicio naciodigital on Scribd



El document segellat entre els principals partits dels governs català i espanyol deixa clar que la taula de diàleg ha d'evolucionar en el seu plantejament. I, una vegada quedi enllestida l'amnistia, s'entri en "una fase de plantejament, anàlisi i diàleg sobre propostes polítiques". Si bé evita mencionar el referèndum d'autodeterminació, el text estableix el compromís per "abordar el debat sobre la manera en què els acords als quals es pot arribar sobre el marc polític de Catalunya puguin ser referendats pel poble català". Igualment, es planteja que la discussió política ha d'avançar "a un ritme constant i satisfactori per a ambdues parts", sense establir cap calendari concret. 


Rodalies amb una empresa pública nova amb l'Estat

Entre els acords presentats, el mateix ministre ha explicat que el traspàs de Rodalies inclourà la creació d'una nova empresa pública participada a parts iguals per l'Estat i la Generalitat. S'anomenarà Rodalies de Catalunya. Aquesta companyia, si bé no s'ha aclarit quin abast i paper tindrà, sí que s'ha explicat que quedarà presidida per algú designat pel Govern català. 

Al voltant dels serrells econòmics, Félix Bolaños s'ha referit a la intervenció estatal en la gestió del deute del FLA com "una millora dels recursos públics de Catalunya". Com a punt afegit, ha exposat que es permetrà que el país "pugui tornar a finançar-se als mercats" i que es projectarà "un mecanisme que serà extensible" a altres comunitats autònomes que no tinguin règim foral propi. D'aquesta manera, els compromisos arrencats per ERC també tindran implicacions per a altres territoris estatals.

Al seu torn, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que també ha participat a la compareixença, ha volgut reivindicar que els socialistes catalans i espanyols van a l’una en aquest el marc dels acords d’investidura. Són unes enteses que Illa presenta com "una oportunitat per continuar avançant en el camí de la convivència i de la normalització política de Catalunya".