Junts acusa el govern espanyol d'ocultar el criteri de repartiment de migrants en plena polèmica a Tossa

"No es pot continuar sobresaturant i tensionant la convivència a Catalunya, perquè sense els recursos necessaris el sistema no funciona", assenyala el partit de Carles Puigdemont, que té l'alcaldia del municipi de la costa on arribaran 200 nouvinguts

Tossa de Mar, aquest dilluns.
Tossa de Mar, aquest dilluns. | ACN
02 de setembre de 2024, 18:20
Actualitzat: 03 de setembre, 8:20h

La gestió de la immigració s'ha convertit en una de les carpetes principals del discurs de Junts. En plena polèmica per l'arribada de 200 migrants demandants d'asil a Tossa de Mar, municipi governat pel partit de Carles Puigdemont, la formació ha emès un comunicat aquest dilluns en què ha acusat del govern espanyol d'estar "ocultant" els criteris de distribució territorial dels nouvinguts. "Volem conèixer quin és el protocol", manté Junts, que farà preguntes específiques sobre la qüestió tant al Congrés com al Senat. El partit, que va votar en contra de la reforma de la llei d'estrangeria al juliol, insisteix que no es pot continuar "sobresaturant i tensionant la convivència a Catalunya".

"Catalunya és i ha estat solidària mentre que, de nou, el govern espanyol sempre abusa d'aquesta solidaritat, i ho fa sense facilitar les eines i els recursos necessaris per poder acollir i atendre les persones migrants", remarca la formació en el comunicat. Martí Pujals, alcalde de Tossa de Mar, s'ha mostrat crític amb les formes en què es produeix l'arribada dels nouvinguts per dos motius: perquè considera que el repartiment no és proporcional -sosté que a Lloret n'hi arribaran menys en proporció al volum de població- i perquè un fet com aquest pot condicionar les últimes setmanes de la campanya turística d'estiu. A RAC1, per exemple, ha dit que es poden produir cancel·lacions pel que està passant a Tossa.

Per poder tenir la comparativa, Junts demana al govern espanyol a quins municipis catalans i de l'Estat, des de l'inici de la legislatura i fins ara, detallat per mesos, s'han derivat migrants des de les Illes Canàries, Ceuta i Melilla. "Catalunya va ser l'únic territori que no va votar a favor d'aquesta distribució territorial, i demanem per què el govern espanyol continua actuant al marge de la Generalitat", manté el comunicat de la formació de Puigdemont. Fa uns mesos, Junts va pactar amb el PSOE la transferència completa de les competències en immigració, però la negociació està aturada des de la campanya electoral de les catalanes, i el clima està emboirat per la inaplicació de l'amnistia.

Des de finals de l'any passat, el partit de Puigdemont ha posat l'accent en la immigració. Primer van ser els alcaldes del Maresme, que van fer una compareixença conjunta en la qual defensaven l'expulsió dels migrants reincidents. "Si no han vingut a integrar-se i a treballar com fa la majoria de la població, no tenen cabuda a casa nostra", va indicar en el seu moment Marc Buch, alcalde de Calella, que és on Junts celebrarà el congrés nacional de finals d'octubre. Jordi Turull, secretari general de Junts, va defensar que, almenys, Catalunya disposés de la capacitat de decidir si calia -o no- expulsar migrants. Després ja es va pactar la cessió de competències, encara sense concretar-se.