Junts carrega contra el pacte ERC-PSC i alerta: «La investidura d'Illa no es podrà revertir»

El partit de Carles Puigdemont posa en dubte que el finançament exposat en l'entesa sigui comparable al concert econòmic i ja s'erigeix com a alternativa: "Treballarem perquè el país tingui una força central independentista potent"

Carles Puigdemont i Jordi Turull, aquest diumenge a la Catalunya Nord.
Carles Puigdemont i Jordi Turull, aquest diumenge a la Catalunya Nord. | Europa Press
30 de juliol del 2024
Actualitzat a les 22:38h

Junts ha conegut els detalls de l'acord d'investidura ERC-PSC passada la una del migdia i, sis hores i mitja després, han emès un comunicat per valorar-ne el contingut. En dues pàgines, el partit de Carles Puigdemont critica el nucli de l'entesa, posa en dubte que s'hagi aconseguit el concert econòmic -un concepte que, com recorda la formació, no apareix en el document pendent de ser avalat per les bases republicanes- i ja s'erigeix com a alternativa davant de l'horitzó d'una investidura de Salvador Illa. De fet, un dels elements centrals del posicionament de Junts és que aquesta investidura "no es podrà revertir" i que, per tant, Illa tindrà quatre anys per "girar full" i "desnacionalitzar" Catalunya.

"El preacord assumeix a la pràctica el marc polític que el PSC ha intentat fixar des de l’inici del procés d’independència, segons el qual el que hi ha és un conflicte entre catalans i que cal resoldre a partir d’una taula catalana, anomenada ara Convenció [Nacional], i reverteix els esforços iniciats fa menys d’un any per fixar el marc històric del conflicte i buscar-ne una resolució a partir d’assumir les seves raons profundes", remarca Junts. "D'una negociació bilateral amb l’Estat aprofitant la força decisiva a Madrid es passaria ara a una negociació bilateral entre un govern espanyol presidit pel PSOE i un Govern català presidit pel PSC i recolzat per ERC al Parlament", insisteix la formació de Puigdemont.

La perspectiva de tenir Pedro Sánchez a la Moncloa i Illa a la Generalitat posa Junts en alerta. "Serien els encarregats de desplegar els acords en àmbits, com el finançament, la llengua catalana o el reconeixement nacional, en els quals mantenen posicions idèntiques i allunyades de les reclamacions històriques del catalanisme independentista", indica el comunicat, on se subratlla que el primer secretari del PSC ha estat "favorable a la repressió" i gens "compromès" amb la llengua catalana. "No ha expressat mai cap interès ni voluntat d’influir dins del seu partit per acabar amb l'insostenible maltractament econòmic i nacional per part de l'Estat", apunta Junts en el comunicat.

El partit és especialment crític amb el model de finançament pactat. "S'auguren futures reformes legislatives incertes, sense consens i sense assegurar l'objectiu fonamental, sense el qual no es pot parlar de sobirania financera: que tots els diners de la recaptació dels impostos gestionats i administrats des de Catalunya es quedin a Catalunya, per després negociar quina és la quota a liquidar", ressalta la formació de Puigdemont. Que l’Agència Tributària pugui recaptar i liquidar tots els impostos, però el Govern de Catalunya no tingui el poder sobre els diners recaptats, no és sobirania i no evita els incompliments de l’Estat en matèria d’inversions i, si fos el cas, en matèria d'ordinalitat", indiquen.