Junts i ERC es posen d'acord per criticar la «manca d'ambició» d'Illa

Totes dues forces s'erigeixen en l'alternativa al Govern socialista i reivindiquen els reclams sobiranistes després que el president de la Generalitat hagi obviat el procés

Marta Vilalta i Mònica Sales, aquest dimarts al Parlament.
Marta Vilalta i Mònica Sales, aquest dimarts al Parlament. | Hugo Fernández
08 d'octubre de 2024, 19:10
Actualitzat: 19:16h

Com si s'haguessin posat d'acord en un oasi d'unitat enmig de la divisió, Junts i ERC han coincidit en la valoració del discurs del president de la Generalitat, Salvador Illa, durant el debat de política general que se celebra entre aquest dimarts i dijous al Parlament. L'han titllat de "poc sorprenent" i de "poc ambiciós". A més, totes dues forces han recordat els reclams sobiranistes i s'han erigit en "l'alternativa" al Govern. Durant el seu discurs, Illa no ha fet cap referència a l'etapa independentista, i s'ha limitat a demanar l'aplicació de l'amnistia.

"El discurs no ens ha sorprès i en fem una valoració negativa. Hem trobat a faltar una referència al context de no normalitat institucional. No hi ha normalitat. Encara hi ha dos escons buits al Parlament a causa de l'exili", ha apuntat la portaveu parlamentària de Junts, Mònica Sales, en una roda de premsa posterior al discurs des de la sala de premsa del Parlament.

També ha assegurat que Illa "ha intentat tapar la falta de projecte de país i d'ambició", amb propostes que "serà gairebé impossible" que pugui executar "perquè mai es plantarà davant de Madrid ni del PSOE". Davant de tot plegat, ha assegurat que Junts serà una “alternativa sòlida i esperançadora per al conjunt de catalans”

Marta Vilalta, portaveu parlamentària d'ERC, també ha valorat el discurs de "poca ambició", i ha considerat que demostra l'existència una "Generalitat gestora i no transformadora". "Estava fent més de delegat de la Moncloa que no de president de Catalunya", ha etzibat la republicana. Aquesta última, és una crítica que els republicans van explotar força durant la campanya del 12-M en contra de la candidatura d'Illa.

"Davant d'això, ERC és l'alternativa de país", ha remarcat. Així mateix, ha advertit que no hi haurà "prosperitat compartida" -com ha reivindicat Illa- sense "sobirania". Per últim ha recordat que les principals mesures que ha anunciat Illa en el seu discurs, principalment sobre habitatge, ja estaven incorporades en l'acord entre el PSC i els republicans. Es refereix, en concret, a l'anunci sobre els 50.000 habitatges públics a construir abans del 2030.

De fet, davant d'això, Junts ha anunciat aquest dimarts la seva recepta per fer front a l'emergència. Ho plantejarà a través d'una proposta de resolució que busca que el Parlament reclami a l'Estat que posi a disposició dels municipis els sols residencials que són titularitat de la Sareb per destinar-los a parc d'habitatge assequible. Segons Junts, que s'ha posicionat en contra de la regulació dels lloguers de temporada tant a Catalunya com al Congrés dels Diputats, en total hi ha 3.000 solars de la Sareb a Catalunya i l'Estat només n'ha cedit 12. "Volem que Salvador Illa truqui a Pedro Sánchez i li faci aquesta reclamació", ha apuntat Sales. La reclamació dels pisos de la Sareb l'han reivindicat múltiples partits al llarg dels últims anys, com ERC, els comuns i la CUP.