Junts insta Sánchez a retirar els decrets per refer-los i negociar-los un per un

Els socialistes descarten fer marxa enrere, reclamen "responsabilitat" i assenyalen que l'única opció damunt la taula és tramitar els decrets com a projectes de llei per incorporar les demandes dels independentistes, que només podran tenir a veure amb "les coses de menjar", i en cap cas amb més autogovern

Reunió de Junts i el PSOE durant les setmanes prèvies a la investidura.
Reunió de Junts i el PSOE durant les setmanes prèvies a la investidura. | ACN
08 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:41h
Els tres reials decrets del govern de Pedro Sánchez que s'han de votar aquesta setmana han protagonitzat bona part de la reunió de l'executiva de Junts. La cita ha servit per fortificar la negativa -almenys momentània, si no hi ha moviments per part del PSOE- als textos de l'executiu espanyol, segons ha indicat el portaveu de la formació, Josep Rius. El motiu? El mateix que han esgrimit la resta de dirigents de Junts en les últimes hores: es posa "en perill" l'amnistia amb una modificació de l'article 43 de la llei d'enjudiciament civil. A banda, la formació de Carles Puigdemont denuncia retallades en l'autogovern i cronificació de l'infrafinançament.

"El PSOE ha d'acabar amb aquests decrets macedònia. Els set vots de Junts no són un xec en blanc", ha assenyalat Rius, que també s'ha mostrat sorprès pel "silenci" del Govern amb relació a les conseqüències de l'aprovació dels textos. El que s'ha proposat a la Moncloa és que retiri els decrets i que se'n faci un per a cada temàtica: per l'àmbit laboral, per la llei de societats de capital, per la justícia i per les mesures socials. "Així es podran acordar degudament amb Junts", ha assenyalat el portaveu de la formació, que s'ha mostrat a favor de bona part de les mesures socials incloses en els decrets. El que s'ha de fer, ha dit, és disgregar els textos per tal que siguin específics i, de passada, negociats un per un amb Junts per obtenir-ne el vistiplau.

Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE, ha tancat la porta a la retirada dels decrets en una roda de premsa des de la seu de Ferraz. En aquest sentit, ha indicat que la resta de formacions han d'exhibir "responsabilitat", i ha assenyalat que les negociacions continuaran en les pròximes hores tenint en compte les condicions sol·licitades per Junts i PP. "Els partits que no ho vulguin secundar hauran de dir als ciutadans del nostre país, a 12 milions de pensionistes, que no volen que se'ls revalori la pensió un 3,8%", ha indicat Cerdán, interlocutor de Turull, secretari general de Junts. La setmana passada, tots dos es van reunir i el secretari general de Junts li va comunicar que, almenys per ara, estaven ancorats en el vot contrari.

Cerdán ha assegurat, segons fonts consultades per El País, que l'única opció que està ara damunt la taula per satisfer les demandes dels independentistes és tramitar els decrets com a projectes de llei per incorporar tant els seus canvis, com els del PP, a qui van anar a buscar només conèixer la negativa dels de Puigdemont. Amb les normes parlamentàries a la mà, aquesta seria una possible via per incorporar, a posteriori, les esmenes de tots dos partits. Tal com han revelat aquestes mateixes fonts, aquestes esmenes només podran tenir a veure amb les "coses del menjar", és a dir, a tot allò que tingui a veure amb les matèries que tracten els decrets i no a altres temes relacionats amb les demandes referides a més autogovern. Els decrets s'haurien de convalidar al Congrés en el ple d'aquest dimecres.
 

Sense estabilitat garantida

El partit de Puigdemont, fa tan sols un mes i mig, va votar a favor de la investidura de Sánchez, però Rius ha volgut indicar que en cap cas Sánchez té garantida l'estabilitat de la legislatura. Aquesta estabilitat depèn de si hi ha "avenços" tant en clau nacional -està en marxa una taula de diàleg amb verificador internacional ja designat- i també en matèria social. Amb la petició de retirar els decrets -es tracta de la primera gran votació de la legislatura-, Junts també aspira a mantenir un paper contundent cap al PSOE. Un dels motius és diferenciar-se d'ERC, que ja ha anunciat que votarà a favor dels tres textos del govern espanyol.