Junts maniobra al Congrés per suprimir l'impost de patrimoni

La formació que comanda Míriam Nogueras a Madrid introdueix dues esmenes per tal de suspendre aquesta figura tributària, però necessitaria el suport del PP i Vox

Míriam Nogueras, al Congrés.
Míriam Nogueras, al Congrés. | Europa Press
Redacció
06 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:32h

Junts es mou al Congrés dels Diputats per suprimir, encara que sigui temporalment, l'impost de patrimoni. Així ho ha avançat aquest dijous La Vanguardia, que detalla que la maniobra es concreta amb dues esmenes impulsades pel grup que comanda Míriam Nogueras. Les esmenes es van presentar al març en el marc del projecte de llei anticrisi derivat del decret 8/2023, que Junts va validar a través d'una abstenció. La supressió de l'impost de patrimoni a través d'aquesta via hauria de tenir el suport del PP i de Vox.

La primera esmena detalla que, mentre es mantingui la pròrroga de l'impost sobre les grans fortunes i no es produeixi la "revisió de la tributació patrimonial en el context de la reforma del finançament autonòmic", l'aplicació de patrimoni ha de suspendre's. Un dels arguments és el de la "doble imposició". La segona esmena indica que caldria cedir l'impost temporal a les grans fortunes a les autonomies que així ho demanin. Això faria que la Generalitat el recaptés i el gestionés.

Quin és el posicionament de Junts -que en els últims mesos ha anat teixint ponts amb Foment del Treball, visita inclosa de Josep Sànchez Llibre a la Catalunya Nord per reunir-se amb Carles Puigdemont- sobre l'impost de patrimoni? En la ponència ideològica aprovada el juliol del 2022, el text indicava que calia avançar cap a la seva supressió. En les negociacions de pressupostos per al 2024, finalment tombats, Junts va posar sobre la taula la necessitat d'acabar amb l'impost de successions.