Junts no farà ús de la figura de cap de l'oposició al Parlament fins que s'apliqui l'amnistia

El secretari general de la formació, Jordi Turull, critica l'"ambició nacional" de Salvador Illa i la compara amb la de Joan Antoni Samaranch com a president de la Diputació de Barcelona abans de l'etapa democràtica

Jordi Turull, amb Carles Puigdemont al fons, en un acte de Junts
Jordi Turull, amb Carles Puigdemont al fons, en un acte de Junts | Glòria Sánchez / Europa Press
Redacció
07 d'octubre de 2024, 09:43

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha confirmat que la seva formació no farà ús de la figura de cap de l'oposició al Parlament fins que la llei d'amnistia estigui plenament aplicada. En una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, Turull ha justificat la decisió amb la necessitat de fer evident que a Catalunya encara no hi ha "normalitat política", fet que obliga Carles Puigdemont a mantenir residència a Waterloo per no ser detingut. "Després de l'amnistia, ja veurem qui [assumeix el rol de cap de l'oposició] i de quina manera", ha afirmat el dirigent independentista, que espera que Puigdemont estigui "al màxim d'implicat" en la nova etapa que obrirà el partit després del congrés de Calella de finals d'octubre.

Tot i que Turull ha evitat treure "legitimitat" a la presidència de Salvador Illa, el secretari general de Junts sí que ha posat en dubte l'"ambició nacional" del president de la Generalitat. De fet, ha comparat l'actuació d'Illa amb la de Joan Antoni Samaranch quan era president de la Diputació de Barcelona -fins al 1977- i no s'havia restablert la Generalitat. "Hi veig una ambició de fer de delegat del govern espanyol a Catalunya", ha repetit. "Quan el país necessita més ambició és quan s'està posant l'encefalograma pla per anestesiar la situació. I això no té res a veure amb governs d'altres èpoques", ha reblat.

Turull ha insistit, a diferència del que va afirmar Artur Mas, que Illa "no hauria tingut lloc a Convergència". L'expresident, en canvi, va admetre que intuïa un cert gen convergent en l'actual inquilí del Palau de la Generalitat. El secretari general de Junts ha recordat que el dirigent del PSC no ha reaccionat a les crítiques dels presidents autonòmics del PP a la demanda d'un millor finançament de Catalunya ni tampoc als estirabots del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que va afirmar que la "riquesa" dels catalans "és de tots" els espanyols. Turull també ha lamentat que Illa no s'hagi implicat en la demanda d'un sostre de dèficit diferent, negociació que Junts i el govern espanyol mantenen oberta.

Precisament, sobre les negociacions de la seva formació amb Pedro Sánchez, el dirigent independentista ha admès que les contrapartides que va posar el seu partit a la investidura del president espanyol no s'han complert. "Li hem fet la reflexió que això no va com hauria d'anar", ha dit. I ha reclamat que s'impliqui personalment en la demanda de l'oficialitat del català a Europa