Junts ofereix mà estesa a Illa si s'atreveix a «plantar cara» davant Sánchez

Batet demana al president que s'esforci per ampliar el sostre de dèficit per a Catalunya, erigeix la formació de Puigdemont com a alternativa i posa en dubte el compliment del finançament singular per l'actitud del PSC en relació al PSOE

Albert Batet, aquest dimecres al debat de política general.
Albert Batet, aquest dimecres al debat de política general. | Hugo Fernández Alcaraz
C. Rocamora, B. Surroca i O. March
09 d'octubre de 2024, 10:00
Actualitzat: 10:37h

Crítica global, mà estesa en els detalls. Aquest ha estat el to d'Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts, en l'arrencada de la segona jornada del debat de política general, el primer de Salvador Illa a Palau. Batet ha carregat contra el fons de l'acció del nou Govern, però ha ofert col·laboració a l'hora de negociar amb Pedro Sánchez el sostre de dèficit com a primer pas per "plantar cara" davant del PSOE en defensa dels interessos de Catalunya. Un discurs de mitja hora en què el dirigent de Junts ha lamentat la manca d'ambició nacional del nou president i el perfil "sectari" d'algun dels membres de l'executiu, i ha recordat l'excepcionalitat que suposa que Carles Puigdemont encara estigui exiliat.

En dos mesos, ha dit Batet, no ha tingut interès en reunir-se amb ell. "I, en canvi, han desfilat per Palau dirigents de partits que ja no existeixen", en referència a Josep A. Duran i Lleida. "El respecte es demostra respectant", ha indicat el president del grup parlamentari de Junts, que ha admès la legitimitat de la presidència d'llla tot i que hi hagi minoria i que els acords pels quals va aterrar a Palau siguin "dèbils". "No se'ls creuen ni els que els van firmar", ha ressaltat. ERC i els comuns van investir-lo, però "no s'han compromès" amb la governabilitat. "La proposta de finançament singular no sabem quina és. Per a uns és un concert, per d'altres és una reforma del model actual", ha resumit.

Això genera, ha ressaltat, "falta de credibilitat", que s'ha accentuat amb la renda bàsica -que recula com a projecte, com va avançar Nació- i l'ampliació de l'aeroport. Batet no s'ha estat de recordar que "no hi pot haver bona gestió amb submissió", en referència a l'actitud de col·laboració amb el govern espanyol. "No farà una gira per Espanya per defensar els interessos de Catalunya, sinó per defensar els interessos del PSOE", ha ressaltat el president del grup parlamentari de Junts. "Si es fa respectar, l'ajudarem. Compti amb nosaltres. L'ajudarem en l'exigència. Plantarà cara davant Madrid? Nosaltres ja ho fem. Si ens acompanya, Catalunya hi guanyarà", ha indicat.

En aquest sentit, ha citat la negociació del sostre de dèficit. "Utilitzarà la força dels 19 diputats del PSC? Trencarà la disciplina de vot com van fer el 2013? Li demanem una cosa senzilla, humil: que defensi els interessos dels catalans en benefici de tota la ciutadania", ha apuntat Batet. Si no es "planta" davant del dèficit, ha remarcat, serà molt complicat aconseguir el finançament singular, o la modernització de l'aeroport del Prat, o bé el traspàs de les competències en immigració. També li ha demanat que defensi el català, que no faci servir el castellà en actes públics -ho va fer en una entrega de premis de La Vanguardia- i que la Generalitat es personi en casos de discriminació lingüística.

El record de l'exili

Batet ha arrencat el discurs recordant que, en el debat d'investidura, els Mossos d'Esquadra van fer una "caça a l'home" per detenir Carles Puigdemont, que va tornar fugaçment a Catalunya. "Si té la temptació de governar d'esquenes al poder legislatiu, s'equivocarà. I nosaltres desitgem que no s'equivoqui. No perquè li tinguem simpatia política, sinó perquè tenim estima pel seu càrrec. Els seus errors els paguem tots els catalans", ha indicat el president del grup parlamentari de Junts, que s'ha erigit en tot moment com a "alternativa" davant del risc de "replicar actituds sectàries". "Ens tindrà de cara", ha indicat el dirigent independentista, que veu Illa "allunyat de la realitat".

"El seu partit no té majoria absoluta, però fa promeses com si la tingués. El seu Govern neix coix", ha remarcat Batet, que ha ressaltat que "no hi ha normalitat política" al país. "Continua havent-hi escons buits al Parlament, i encara és hora que hi faci referència", ha remarcat el cap de files de Junts al Parlament, en referència a Puigdemont i a Lluís Puig. "Què pensa fer el Govern davant d'aquesta aberració democràtica?", s'ha preguntat, en referència a l'existència de l'exili. També li ha retret que no hagi rebut Josep Rull, president del Parlament, en una audiència formal, com sí que ha passat amb la presidenta de l'Assemblea d'Extremadura, que és del PSOE. Tampoc s'ha citat amb Puigdemont.

Illa demana a Junts que sigui l'hereu de Convergència

En la rèplica, Illa ha demanat una "bona oposició" per poder fer un "bon govern". El president ha preguntat a Batet si seguirà el camí de "desestabilitzar" i "fer entrebancar el Govern" o bé el de la política "útil". "No m'ha quedat clar, però miro els antecedents i no puc fer bons pronòstics", ha afirmat. El president ha recordat que Junts volia noves eleccions i "desestabilitzar", com va fer també amb el Govern d'ERC. "Seguiran aquest camí o faran política útil?", ha preguntat Illa a Batet, i li ha demanat que ajudi a tirar endavant el país i deixi de "desestabilitzar" Catalunya.

"És una llàstima que vostès no es vulguin fer hereus de la tradició que representen", ha lamentat el president, que ha insistit que el millor que pot fer Catalunya és "implicar-se" en la millora d'Espanya. Ha tret pit que alguns dels seus companys formin part del consell de ministres o d'organismes espanyols i ha reivindicat la feina feta per Pedro Sánchez en relació amb Catalunya. "Li ha anat malament a Catalunya amb Pedro Sánchez? Li hauria anat millor amb Feijóo o Abascal?", ha preguntat al president del grup de Junts. En aquest sentit, Illa ha assegurat que "no barrejarà llibretes" i ha advertit a Batet que "no es confongui d'interlocutor". Les negociacions a Catalunya es fan amb el PSC.

El president es reunirà amb els grups de l'oposició en els propers dies i setmanes, i ha recordat a Batet que no s'ha reunit amb el líder de Junts, Carles Puigdemont, perquè "continua actiu en política". Ha remarcat, en aquest sentit, que s'ha d'aplicar "amb diligència" la llei d'amnistia, també per a l'expresident, que continua a l'exili. "Què més vol que faci?", ha preguntat Illa a Batet, i li ha demanat que reconegui la participació del PSOE i el PSC en la "normalització" del país a través de la desjudicialització. També ha recordat al dirigent juntaire que el català està en situació d'emergència, però "després de deu anys de governs independentistes".