Junts recorda a Sánchez que governa sense haver guanyat per mantenir viva la via Puigdemont

El líder del PSOE tanca la porta a qualsevol entesa que passi per situar l'expresident a la Generalitat: "Salvador Illa governarà els propers quatre anys"

Míriam Nogueras, aquest dimecres al Congrés.
Míriam Nogueras, aquest dimecres al Congrés. | Europa Press
22 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:04h

La investidura del proper president de la Generalitat ha sobrevolat aquest dimecres la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats. La més explícita ha estat Míriam Nogueras, portaveu de Junts a Madrid, que ha recordat a Sánchez que governa en minoria gràcies als set diputats de la formació que lidera Carles Puigdemont. Una manera de mantenir viva la candidatura del líder moral de Junts a la investidura, una opció que hauria de comptar amb la complicitat dels socialistes, guanyadors de les eleccions amb els 42 escons que va obtenir Salvador Illa la nit del 12-M. Sánchez ja ha descartat en més d'una ocasió fer costat a la via Puigdemont.

Nogueras ha recordat que Jaume Collboni és alcalde de Barcelona tot i haver perdut les eleccions -va pactar amb el PP i amb els comuns per tal que Xavier Trias no arribés al poder-, i que Artur Mas no va poder ser president l'any 2006 tot i haver aconseguit quatre escons més -46- que Illa en aquestes eleccions. "Vostè, senyor Sánchez, va perdre les eleccions del 23-J tot i venir de presidir el govern espanyol durant cinc anys. I continua al càrrec en minoria. No penso que tot això que li estic explicant justifiqui aquesta inflor de pit, aquesta prepotència, perquè els números no li surten. Per governar a Espanya o a Barcelona, o per intentar-ho a Catalunya, necessita els altres", ha determinat Nogueras.

"Vostè treu conclusions dels resultats del 12-M que se li poden girar en contra. Parla de la Catalunya plural amb menys del 58% de participació. Quan l'independentisme era majoritari amb el 80% de participació, què passava? Quan torni a haver-hi majoria independentista, reconeixerà que és un reflex de la Catalunya plural? O només passa quan guanya el PSC? Confon els interessos generals amb la seva família i el seu partit: no hi ha hagut lawfare fins l'episodi de la seva dona, i no hi ha Catalunya plural plural fins que guanya el PSC", ha apuntat la portaveu de Junts, que ha recordat que el PSC té 42 diputats dels 135 que configuren el Parlament.

En resposta al PP, Sánchez s'ha referit a la situació a Catalunya, perquè segons ell els populars preferien que Puigdemont manés. Però ha volgut deixar molt clar que no hi ha marge per cap maniobra: "Salvador Illa governarà els propers quatre anys". El Parlament es constituirà el 10 de juny, l'endemà de les eleccions europees, i el primer debat d'investidura s'hauria de celebrar com a molt tard el 25 de juny. Si no hi ha president en aquell moment, s'obre un període de dos mesos per evitar la repetició electoral.