El jutge del cas Begoña Gómez s'escuda en la llei per continuar-la investigant en període electoral

Juan Carlos Peinado avança en una providència que prendrà declaració des de l'hospital a un dels testimonis més importants de la presumpta trama, l'empresari Juan Carlos Barrabés

Begoña Gómez i Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Begoña Gómez i Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | Eduardo Parra / Europa Press
Redacció
06 de juny del 2024
Actualitzat a les 18:58h

Juan Carlos Peinado, el jutge que investiga el cas per presumpta corrupció i tràfic d'influències de Begoña Gómez, la dona del president espanyol, Pedro Sánchez, ha respost a les crítiques del socialista, que criticava dimarts que el magistrat cités com a imputada la seva parella a escassos dies per a les eleccions europees d'aquest diumenge 9 de juny.

Ho ha fet en una providència que ha avançat El País en què ha sostingut que no hi ha cap llei que li impedeixi continuar amb el curs normal d'una investigació en període electoral, ni la Constitució ni cap altre text que reguli els processos electorals i judicials. A més a més, Peinado ha aprofitat per anunciar que prendrà declaració a un dels testimonis més importants de la presumpta trama,  l'empresari Juan Carlos Barrabés, des de l'hospital on es troba ingressat, el 12 d'Octubre de Madrid. 

Una comunicació inusual

És completament inusual que, com ha passat, un jutge dicti una resolució que no va dirigida a cap de les parts implicades en el procés legal ni comunica una actuació judicial. El cas és que Peinado, tot i que no ha assenyalat cap manifestació concreta de Sánchez, ha dedicat paràgrafs sencers a criticar les paraules vessades pel president del govern espanyol en la seva última carta a la ciutadania. “Aquest instructor no coneix cap precepte ni de la C.E. (Constitució), ni de la L.O.P.J. (llei orgànica del poder judicial) ni de la L.E.Crim (llei d'enjudiciament criminal) ni de la llei orgànica de règim electoral general ni de cap altra llei que impedeixi continuar l'impuls de qualsevol instrucció en curs”, ha recalcat. 

El magistrat també ha volgut rebatre l'afirmació subratllada pel líder del PSOE que feia referència a un "costum" de la justícia, segons el qual els jutges no dictaven resolucions que no fossin urgents en campanya electoral per la possibilitat d'interferir en els resultats. Peinado ha indicat que “el costum com a font supletòria del dret” només serà aplicable “en absència de llei”, amb la qual cosa ha donat a entendre que, citant totes les regulacions anteriors, no hi ha costum que valgui.