Sánchez critica que el jutge citi la seva dona a cinc dies de les europees en una nova carta a la ciutadania

El president del govern espanyol titlla de "muntatge barroer" les acusacions contra Gómez i en responsabilitza Feijóo i Abascal: "El que no van aconseguir a les urnes pretenen aconseguir-ho de manera espúria"

Begoña Gómez i Pedro Sánchez, en imatge d'arxiu
Begoña Gómez i Pedro Sánchez, en imatge d'arxiu
04 de juny del 2024
Actualitzat el 05 de juny a les 0:33h

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha criticat que s'hagi dictat una resolució que pot "condicionar" la campanya electoral dels comicis europeus a cinc dies de la seva celebració. El socialista s'ha referit així en una nova carta a la ciutadania a la citació formal de la seva dona, Begoña Gómez, per part del jutge Juan Carlos Peinado, que porta el cas per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis i que la farà seure al banc dels acusats el pròxim 5 de juliol com a investigada. "El que no van aconseguir a les urnes pretenen aconseguir-ho de manera espúria", ha sentenciat Sánchez en referència a l'oposició de PP i Vox.

En un to molt diferent del que va exhibir en la seva darrera missiva, l'home al capdavant de la Moncloa ha titllat de "muntatge barroer" les acusacions contra Gómez, que ha atribuït a "associacions ultradretanes", i ha reiterat que la seva decisió de continuar liderant l'executiu estatal és "més ferma que mai". Sánchez ha considerat que es tracta d'un intent d'interferir en el resultat de les eleccions al Parlament Europeu (PE) en plena recta final de campanya i ha advertit la ciutadania que en els pròxims dies veuran i escoltaran "molt més soroll i encara més fúria a tabloides digitals nascuts per propagar faules, a platons de tertúlies televisives i radiofòniques al servei d'amplificar aquesta desinformació, i a tribunes on s'esquinçaran les vestidures Feijóo i Abascal". Amb tot, ha volgut deixar clar: "Tot mentida, una gran faula, una més".

El socialista ha responsabilitzat els líders del PP, Alberto Núñez Feijóo i de Vox, Santiago Abascal, del cas de la seva dona i ha esperat que trobin "la resposta que mereixen a les urnes, condemna i rebuig a les seves males arts", segons ha indicat. En tot cas, ha afirmat que no el faran caure i ha donat per fet que queden "més de tres anys de govern de progrés i avanços" i que, per tant, esgotarà la legislatura.

La lectura política que en fa Sánchez

“Habitualment, s'ha seguit la regla no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar el desenvolupament normal d'una campanya electoral i, per tant, el vot dels ciutadans. En aquest cas, resulta evident que aquesta pràctica no s'ha respectat”, ha denunciat el president espanyol. “Deixo al lector extreure les seves pròpies conclusions”, ha reblat. En qualsevol cas, Sánchez ha dit que tant ell com la seva parella estan "absolutament tranquils". Darrere de l'acusació, ha recalcat, però, que "hi ha una lectura política” que ha assegurat veure's “en l'obligació de compartir” amb el conjunt de la societat.

“Com ja recordarà, en la meva anterior carta vaig denunciar la deriva d'una coalició reaccionària capitanejada per Feijóo i Abascal, per utilitzar tots els mitjans al seu abast amb la finalitat de fer-me caure en el pla polític i personal. El seu objectiu és que jo renunciï, que dimiteixi”, ha afirmat el líder socialista. “Fins i tot, com vam saber ahir, tractar de forçar la meva sortida de la presidència del govern espanyol amb una moció de censura mitjançant una aliança contra natura”, s'ha referit Sánchez a la presumpta predisposició del cap de l'oposició a pactar amb Junts per fer-lo fora de la Moncloa. 

Malgrat tot, el líder de l'executiu ha subratllat que el seu horitzó roman "inalterable", i l'ha detallat: "Consolidar la puixança del creixement econòmic i la creació d'ocupació, com avui acabem de conèixer, redistribuir els fruits d'aquest creixement entre la classe mitjana i els treballadors per lluitar contra la més gran de les injustícies, que és la desigualtat; regenerar la vida democràtica reivindicant el joc net per sobre del fang que alguns pretenen escampar, avançar en drets i en llibertats sense fer un pas enrere: i contribuir a la pau en el món, amb especial atenció a Ucraïna i Palestina”, ha emfatitzat el socialista.

Feijóo renega del "melodrama" i diu que la carta és "un insult als jutges i la intel·ligència dels espanyols"

Les reaccions a la carta de Sánchez no han trigat a arribar. Una de les primeres ha estat la de Feijóo, que ha afirmat que la missiva és "un insult als jutges, els mitjans de comunicació i la intel·ligència dels espanyols". El conservador s'ha expressat així des d'un míting per al 9-J a Valladolid en què també ha dit que la carta és "la segona dosi del melodrama" després de la primera missiva del president espanyol. El seu govern, ha afegit, és "una factoria d'entreteniment que emet un capítol cada setmana". En aquest context, ha reivindicat "més Europa que mai" i ha afegit que els jutges del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no "s'acovardiran" per "cartetes".

Feijóo ha assegurat "no hi ha cap govern a Europa més qüestionat per la corrupció que el govern d'Espanya", i ha dit que mentre que a Gómez li correspon donar les respostes oportunes davant del jutge, Sánchez ha de donar explicacions a la ciutadania i prendre decisions "seriosament", "sense melodrames". Amb tot, Feijóo ha indicat que "és normal que els espanyols tinguin la sensació que el govern els està prenent el pèl". De fet, ha assenyalat que tot està "parat", i que l'executiu "no té capacitat de tirar res endavant, col·lapsats pels escàndols i ningú mou ni un dit excepte si mana l'amo". 

Junts critica que el socialista "ha descobert ara el lawfare"

L'altra veu que s'ha fet sentir tot just després de la missiva del president espanyol ha estat la de Toni Comín, el candidat de Junts al 9-J. En acte de campanya a Elna, a la Catalunya Nord, ha criticat el "silenci còmplice" de Sánchez durant la "persecució" a l'independentisme. "Ha descobert ara el lawfare", ha afirmat el candidat. "Ja sabem què feia quan ens perseguien a nosaltres: còmplice del 155, silenci còmplice amb el Suprem. Però, ara hem d'estar tots traumatitzats per ell, ara sí que és lawfare", ha denunciat Comín. 

El també exconseller de Junts ha criticat que al socialista "li hagi donat ara per la literatura epistolar" i ha acusat el PP i el PSOE de voler "espanyolitzar" la campanya per a les eleccions europees. "L'espanyolització de la campanya implica intentar fer creure que hi ha una gran diferència entre el PP i el PSOE", ha apuntat. "Es pensen que som burros, que ens preocupa si guanyarà l'un o l'altre". Contràriament a això, segons Comín, el 9-J va de "demostrar" que a Catalunya "guanya" un color diferent que a la resta de la Península.