El jutge crida a declarar Pedro Sánchez com a testimoni del cas Begoña Gómez

El president del govern espanyol haurà d'explicar-se el 30 de juliol davant de Peinado, que es personarà a la Moncloa; la Fiscalia recorrerà contra la decisió del jutge i Feijóo ja en demana la dimissió

Pedro Sánchez i Begoña Gómez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez i Begoña Gómez, en una imatge d'arxiu
Redacció
22 de juliol del 2024
Actualitzat a les 20:26h

El cas Begoña Gómez es complica. El jutge que investiga el cas, Juan Carlos Peinado, ha citat a declarar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com a testimoni en el marc de la instrucció contra la seva dona, acusa de presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis. El líder del PSOE podrà declarar el 30 de juliol des de la Moncloa. Serà el titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid qui es personarà per interrogar el dirigent socialista. Sánchez es converteix en el tercer president espanyol que declara durant un mandat: també ho van fer Felipe González i Mariano Rajoy.

El nou episodi del cas es produeix quatre dies després que Begoña Gómez s'acollís al dret de no declarar davant del jutge. Va ser divendres, quan va declinar respondre les preguntes de Peinado. Era la segona vegada que compareixia al tribunal, un cop la primera citació es va haver de suspendre perquè Gómez no havia estat informada dels fets pels quals se l'investigava. Ara bé, la Fiscalia ja ha anunciat que recorrerà contra la decisió deljutge de fer declararSánchez com a testimoni pel judici a la seva esposa.

L'oposició ha utilitzat el cas de Gómez per erosionar el govern de Sánchez. La setmana passada, quan el president va anunciar el seu "pla de regeneració democràtica" -activat precisament per la causa oberta contra la seva dona-, el PP li va respondre que era un intent d'amagar les ombres de corrupció que planen sobre el seu entorn. Alberto Núñez Feijóo ha collat Sánchez amb aquesta qüestió en les últimes compareixences públiques i ja en demana la dimissió. El PSOE s'ha pronunciat poques hores després del moviment judicial. "Hi ha qüestions poc ètiques i estètiques en aquest cas. Clar que n'hi ha: la cacera que està patint Begoña Gómez per ser la dona del president", ha afirmat Patxi López al Congrés, que ha qualificat la situació com un "muntatge de la dreta i la ultradreta" contra el president espanyol.

En els darrers dies, el jutge que investiga Gómez també ha canviat la condició de l'empresari Juan Carlos Barrabés de testimoni ha investigat i l'ha citat a declarar el 29 de juliol. Les acusacions populars van demanar a Peinado que cités de nou a comparèixer l'empresari, però en qualitat d'investigat, i Peinado hi va accedir.

Al seu torn, el jutge també ha canviat la condició del rector de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Joaquín Goyache, que passa de testimoni a investigat. Ho ha fet en una nova providència, arran de les testificals de l'actual vicerector de Relacions Institucionals, José María Coello de Portugal, i el seu antecessor al càrrec, Juan Carlos Doadrio