El jutge de Tsunami planteja que la declaració de Rovira se solapi amb l'aprovació l'amnistia

Manuel García-Castellón pregunta a les acusacions si ha de dictar ordres de cerca i captura contra els investigats que han marxat a l'exili i no s'han presentat a declarar

Marta Rovira, en un acte d'ERC
Marta Rovira, en un acte d'ERC | Kike Rincón / Europa Press
23 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:44h

El jutge Manuel García-Castellón continua avançant en la causa de Tsunami Democràtic. Després de prendre declaració dimecres a la dirigent d'ERC Marta Molina i deixar-la en llibertat, ara fa un nou moviment. En una providència, planteja als advocats de Marta Rovira i Oriol Soler si els seus clients podrien declarar l'última setmana de maig o bé la primera de juny. En altres paraules, en plena aprovació de l'amnistia -el dia 30 es votarà definitivament al Congrés- o en els primers dies d'aplicació.

D'altra banda, García Castellón també pregunta a la Fiscalia i a la resta d'acusacions -Vox, Societat Civil Catalana o agents de la policia ferits, entre d'altres- que es posicionin sobre si cal dictar ordres de cerca i captura contra els investigats que no es van personar dimecres a la Ciutat de la Justícia. Es tracta d'Oleguer Serra, Jesús Rodríguez, Jaume Cabaní, Josep Campmajó i Xavier Vendrell. Els quatre primers són a l'exili, i el cinquè treballa a Colòmbia. La Fiscalia, que no comparteix la tesi del terrorisme, ja ha dit que no se'ls ha de detenir.

La causa de Tsunami encaixa, en principi, dins de la llei d'amnistia, però l'última paraula la tindran els jutges. En tot cas, la llei preveu que quan entri en vigor s'aixequin les mesures cautelars de les causes que hi poden entrar. Per tant, si el jutge activa ordres de detenció les hauria de desactivar la setmana vinent. Pel que fa a Josep Alay, el jutge està pendent que els seus advocats detallin quin és el seu estat de salut abans de prendre una decisió sobre si citar-lo a declarar. Alay va patir una hemorràgia cerebral fa uns mesos i s'està recuperant.