Marta Molina nega davant del jutge que Tsunami fos un moviment violent

García-Castellón deixa en llibertat la dirigent d'ERC, que només ha respost la seva advocada i ha ressaltat que l'independentisme és un moviment pacífic

Marta Molina, aquest dimecres a les portes de la Ciutat de la Justícia
Marta Molina, aquest dimecres a les portes de la Ciutat de la Justícia | Alberto Paredes / Europa Press
22 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:33h

Quatre anys d'instrucció i una acusació de terrorisme ventilada en una declaració de cinc minuts. El jutge Manuel García-Castellón ha deixat en llibertat la dirigent d'ERC Marta Molina després de declarar aquest dimecres per videoconferència a la Ciutat de la Justícia en la causa de Tsunami Democràtic. Molina, l'única encausada que ha comparegut, ha respost només a les preguntes de la seva advocada, Marina Roig.

Davant del jutge, Molina ha negat que fes cap crida a la violència en el marc de les protestes contra la sentència que va organitzar Tsunami, i ha assegurat que va tenir coneixements dels comunicats que feia la plataforma a través dels mitjans de comunicació. També ha volgut remarcar que l'independentisme és un moviment pacífic, segons han detallat fonts jurídiques. Cap de les acusacions ha demanat mesures cautelars.

"Ja se'n pot anar", han estat les últimes paraules de García-Castellón un cop ha acabat la declaració de Molina. No ha deixat intervenir la resta de parts -entre les quals Vox, Societat Civil Catalana o dos agents de la Policia Nacional ferits- i ha aixecat la sessió. La dirigent d'ERC ha estat més estona de la prevista dins del jutjat perquè hi ha hagut problemes tècnics amb la connexió amb l'Audiència Nacional. 

Els propers passos podrien ser ordres de detenció per part del jutge contra les persones que no han comparegut a declarar -la majoria, que són a l'exili. D'altra banda, l'amnistia s'aprovarà d'aquí a una setmana i les defenses miraran de demanar l'arxivament de la causa. El jutge, però, ha donat mostres de pretendre esquivar la llei a través de les acusacions o les lesions dels policies, que també són part a la causa i demanen ser reconeguts com a víctimes de terrorisme.

Unitat contra l'intent de boicot de l'amnistia

Les escenes d'unitat del sobiranisme brillen tot sovint per la seva absència, però aquest dimecres ha estat una excepció. La causa de Tsunami Democràtic ha permès ajuntar els partits i les entitats sobiranistes per denunciar l'intent de la cúpula del poder judicial de boicotejar la llei d'amnistia, quan tot just falta una setmana per a la seva aprovació definitiva al Congrés.

ERC, Junts, la CUP, els comuns, Guanyem, Òmnium, l'ANC i la Intersindical, entre molts altres, s'han concentrat a la Ciutat de la Justícia per fer costat als onze encausats per terrorisme en la causa contra les protestes de la sentència. Després de més de quatre anys d'instrucció, el jutge García-Castellón ha fet avui un pas més i ha citat a declarar els investigats.

Només s'hi ha presentat Marta Molina, dirigent d'ERC, perquè la resta o bé estan exiliats -com Marta Rovira, Jesús Rodríguez o Oleguer Serra, entre més- o bé se'ls ha ajornat la declaració sense data, com en els casos d'Oriol Soler o Josep Alay. Excepte Molina, que ahir va detallar els motius que la portaven a comparèixer, la resta no han assistit al jutjat perquè consideren que no tenen garanties d'un judici just.

Els diferents portaveus que han intervingut a les portes de la Ciutat de la Justícia han denunciat l'intent de la cúpula judicial d'esquivar l'amnistia amb la causa de Tsunami. "Volen boicotejar l'amnistia", ha dit el president d'Òmnium, Xavier Antich. "Els jutges volen venjança, no poden contenir-se", ha afegit el president d'ERC, Oriol Junqueras. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha denunciat l'"obsessió" de la justícia contra l'independentisme i ha fet una crida a construir "unitat estratègica". També la CUP ha denunciat el "tarannà franquista" dels jutges i ha titllat García-Castellón de "hooligan de l'extrema dreta".