La Generalitat i Flandes fan pinya per l'«autodeterminació pacífica» de Catalunya

Torra es reuneix amb Jan Jambon, líder de la regió belga, amb el qual demana mecanismes a la UE per la integració de nous estats; el president evita valorar l'estat de les negociacions a Madrid

Quim Torra i Jan Jambon, reunits aquest dissabte al Palau de la Generalitat
Quim Torra i Jan Jambon, reunits aquest dissabte al Palau de la Generalitat | Govern
30 de novembre de 2019, 14:00
Actualitzat: 16:42h
El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit aquest dissabte a Palau amb el ministre president de Flandes, Jan Jambon. En una compareixença conjunta a la sala Torres Garcia després de la trobada, Torra i Jambon han llegit un comunicat en el qual han fet pinya per reclamar un referèndum pactat a Catalunya que serveixi com a "base" per a una "solució política". El concepte "autodeterminació pacífica" apareix en el quart paràgraf del text que han llegit en anglès els dos dirigents, que destinaran la tarda a seguir reunint-se. A les trobades també hi haurà més membres del Govern.

Torra, que ha evitat pronunciar-se sobre les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez que està protagonitzant ERC -part del Govern- amb el PSOE, ha assegurat que la "primera institució republicana" és la "voluntat popular", i que la segona és "respectar-la". En aquest sentit, tots dos dirigents han apostat pel diàleg i per l'alliberament dels presos, i per situar les urnes per damunt dels tribunals.

"Els exiliats són en un bon lloc", ha determinat el president, en referència a la presència de Carles Puigdemont i els membres de l'anterior Govern en territori flamenc. Jambon i Torra, en el comunicat, també han aprofitat per demanar a la Unió Europea que estableixi un "mecanisme que pugui permetre la integració de nous estats independents nascuts per vies democràtiques" dins la UE.
 
Conflicte amb l'Estat

L'executiu flamenc va demanar explicacions per la condemna a l'ambaixadora de l'Estat a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, seguint amb la resolució aprovada al parlament flamenc. El seu president, Jan Peumans, va topar en reiterades ocasions amb el ja exministre Josep Borrell, que el va advertir tres vegades sobre el seu comportament. El detonant va ser una carta en la qual Peumans criticava la situació de presó preventiva de Carme Forcadell, expresidenta del Parlament i ara ja condemnada per sedició.

La resolució impulsada pels nacionalistes flamencs, els democratacristians i els liberals a la cambra regional també reclamava un "paper mediador" de la Comissió Europea -fins ara en silenci sobre el cas català- i feia una crida al diàleg entre Madrid i Barcelona. El text també demanava a l'executiu flamenc que urgís al Govern i l'executiu espanyol a mantenir un "diàleg polític" per trobar "una solució pacífica i sostenible".