La gran majoria de diputats de Junts demana la dimissió de Cristina Casol

Més d'una vintena de dirigents parlamentaris envien una petició per carta a Turull, Batet i Sales en què reclamen que la diputada deixi l'acta

Cristina Casol, diputada de Junts, en un ple del Parlament
Cristina Casol, diputada de Junts, en un ple del Parlament | Junts
Oriol March / Carme Rocamora
24 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:26h
Fins a 26 diputats dels 32 que té Junts al Parlament reclamen que la diputada Cristina Casol deixi l'acta. Així ho han traslladat en diversos dels espais de debat i decisió de la formació, segons ha pogut saber Nació. Així mateix, més d'una vintena han fet una petició explícita en aquesta línia per carta, que han enviat al secretari general, Jordi Turull; al president del grup parlamentari, Albert Batet; i a la portaveu, Mònica Sales. Per què no han signat 26 diputats l'escrit? Alguns dels parlamentaris han demanat la dimissió en els espais de debat, però no han volgut escriure la seva signatura per mantenir l'anonimat. El moviment arriba després que l'oficina d'igualtat del Parlament arxivés la denúncia d'assetjament de Casol -diputada afí a la presidenta del partit, Laura Borràs- per "falta de proves". 

Després que el Parlament desestimés la seva denúncia, l'ambient està enrarit al voltant d'un cas que impacta sobre la presidenta del partit. La permanent es va reunir la setmana passada i el posicionament majoritari era el de demanar-li que deixés l'acta si no volia ser expulsada de la formació -així ho va avançar El Periódico- i, segons diverses fonts consultades per Nació, en l'executiva prevista per dilluns vinent caldrà posar fil a l'agulla. Tanmateix, però, a hores d'ara hi ha condicionants rellevants abans d'adoptar la decisió d'expulsar-la. De moment, la cúpula compta amb el suport de la majoria de diputats per fer-ho, però el partit també es vol donar temps amb l'esperança que plegui per voluntat pròpia i evitar la imatge de l'expulsió. 

Aconseguiran els dirigents més allunyats de Borràs -i, per tant, més propers a Turull- que Casol deixi l'acta? Seran capaços de portar fins a les últimes conseqüències el malestar i concretaran l'expulsió del partit? Veus amb ascendència insisteixen que seria un posicionament amb moltes conseqüències, perquè Casol és afí a la presidenta del partit i això suposaria, de facto, un trencament entre els sectors. Fins ara, Turull ha esquivat qualsevol moviment que suposés una ruptura. Fins i tot, com relaten alts dirigents consultats per aquest diari, va frenar un intent de consellers nacionals de reclamar represàlies contra Aurora Madaula per haver denunciat l'existència de "violències silencioses" en el marc de la vida interna de Junts.

Casol no deixarà l'escó


Mentrestant Casol no té intenció de deixar l'escó. Es tracta d'un càrrec personal, que correspon a ella i no al partit, de manera que podria passar a ser no adscrita si la situació arriba fins al final. En el cas de Madaula, la presidenta del Parlament, Anna Erra -que va substituir Borràs en el càrrec- li va fer evident en una reunió que no comptava amb la seva confiança, però estant de baixa no s'ha pres cap decisió definitiva.

Des del grup parlamentari, en tot cas, insisteixen que existeix bon ambient de treball, i posen com a exemple el sopar de Nadal -Madaula i Casol no hi van ser- o bé l'últim consell nacional, amb aplaudiments pels màxims representants del grup parlamentari: Batet i Sales. Així mateix, aquest dimarts el grup parlamentari va mantenir la seva reunió ordinària de coordinació a la cambra i, si bé es va exposar el cas de Casol, no es va entrar en detalls ni en debat, segons asseguren a aquest diari fonts presents a la trobada. La diputada en qüestió hi era present i tampoc va fer cap comentari al respecte.