La número tres de Podem deixa el partit i abandona la política

La renúncia de Lilith Verstrynge a l'acta de diputada al Congrés pot fer perdre un representant a la formació, que aniria a parar a Sumar i podria ser pels comuns

Lilith Verstrynge, durant una intervenció al Congrés
Lilith Verstrynge, durant una intervenció al Congrés | Europa Press
26 de gener del 2024
Actualitzat a les 17:59h
Baixa rellevant a Podem. La secretària d'organització de la formació i número tres del partit, Lilith Verstrynge, ha anunciat aquest divendres que deixa tots els seus càrrecs al partit i que renuncia a la seva acta de diputada al Congrés dels Diputats. Verstrynge era fins ara una de les cares visibles del partit, només per darrere de Ione Belarra i IreneMontero.

"Els comiats són difícils i tristos. Mil gràcies a la militància de Podem i a les persones que heu confiat en mi aquests anys", ha explicat a través de les xarxes socials, sense detallar els motius d'una sortida que s'ha produït per sorpresa. "Ara cal que et cuidis i que estiguis bé. Podem sempre serà casa teva", ha assegurat Belarra, mentre que Montero li ha dit que "la prioritat ara ets tu". D'aquesta manera, apunten a problemes de salut de Verstrynge.
 
Verstrynge formava part del nucli dur de la direcció de Podem des del 2021, quan Belarra va situar-la com a número tres al capdavant de l'organització del partit, un dels llocs més delicats. Al govern espanyol, va assumir la secretaria d'Estat d'Agenda 2030 i va tenir un paper destacat en la negociació entre Podem i Sumar per concórrer junts en coalició a les passades eleccions del 23-J.

Verstrynge era una de les cinc diputades que Podem va aconseguir a les passades eleccions espanyoles, entrant a la llista de Barcelona tot i ser nascuda a Madrid, dins del paraigües de Sumar. Després de setmanes de tensions, la formació morada va anunciar un cop iniciada la legislatura que s'escindia del grup parlamentari de Yolanda Díaz i que passava al grup mixt.

La renúncia de Verstrynge també provoca canvis en l'aritmètica parlamentària. Per llei electoral, l'acta de diputada pertany a la següent persona de la llista electoral per Barcelona que no va obtenir representació als passats comicis. La ja exlíder de Podem ocupava el lloc número quatre, i Sumar va aconseguir cinc diputats. En sisena posició hi ha la coordinadora d'En Comú, Candela López, que encara pot decidir si accepta o no l'acta. En tot cas, si això es produís, Podem es quedaria amb quatre diputats i Sumar es col·locaria amb 27.