Quina proposta té el PP per governar Espanya els quatre anys que venen? Els populars, que durant tota la jornada del dilluns van assegurar que el seu candidat a la investidura, Alberto Núñez Feijóo, faria un discurs propositiu amb qüestions econòmiques i socials, han volgut avançar quan falta poc per l'inici del ple d'investidura que una de les grans propostes que verbalitzarà serà introduir al codi penal el delicte de "deslleialtat institucional", que recupera l'esperit de la sedició derogada a partir de la negociació entre ERC i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Així ho han confirmat fonts del partit als passadissos del Congrés.
Malgrat que aquest nou delicte recuperaria l'esperit de la sedició, el cert és que Feijóo renuncia a tornar a incloure en el codi penal el tipus que va quedar derogat l'any passat. El candidat del PP va repetir durant setmanes que, si arribava a la presidència, revertiria la reforma legal impulsada per Sánchez amb els vots d'ERC, i també inclouria de nou el delicte de referèndum il·legal. La carpeta catalana, i les negociacions del PSOE amb els independentistes, centraran bona part de la intervenció de Feijóo.
El ple d'investidura començarà a les 12:00h d'aquest dimarts, 48 hores després de la mobilització a Madrid contra l'amnistia, que va aplegar milers de persones i va servir als populars per donar una imatge de força als carrers que no es tradueix, a hores d'ara, a la cambra baixa. Malgrat la feblesa parlamentària, Feijóo aquest dimarts estarà acompanyat per diversos barons territorials, per sentir el mateix escalf de diumenge, quan també va comptar amb la presència dels expresidents Mariano Rajoy i José María Aznar. De fet, va ser aquest últim el que va impulsar la crispació als carrers i el que va advertir que destinaran "tots els esforços" per evitar que es consumi "un atac sense precedents al marc de convivència", referint-se a l'amnistia.
Intervenció dels grups, de major a menor
Després del discurs inicial de Feijóo d'aquest dimarts, a la tarda serà el torn dels grups, de major a menor començant pel PSOE, i el candidat dels populars podrà respondre a cadascun dels oradors amb temps il·limitat, un a un o de manera agrupada. Després dels socialistes, serà el torn de Vox, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG, CC i UPN. El més probable és que aquest dimarts no intervinguin tots els grups i que alguns quedin per a demà.
Serà quan acabin les intervencions de tots els grups, dimecres, quan es durà a terme la primera votació. Feijóo necessita majoria absoluta, de 176 diputats, i en cas de no tenir els vots, com es preveu, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, convocarà una nova votació 48 hores després, el divendres. En aquest segon debat, Feijóo disposarà de 10 minuts per demanar de nou el suport de la cambra i cada grup tindrà 5 minuts per a la rèplica. La votació tornarà a ser pública i per crida, i llavors caldrà una majoria simple -més vots a favor que en contra- per a ser investit, una situació que a hores d'ara tampoc té garantida.
Si la investidura, com és més que probable, no tira endavant, el rellotge electoral s'activarà. Des de la primera votació -26 de setembre- només poden passar dos mesos per investir un altre candidat, és a dir, el 26 de novembre. Si llavors tampoc hi ha un candidat alternatiu que obtingui majoria, es convocarien automàticament eleccions per a 54 dies després, és a dir, el 14 de gener.