El PP crispa els carrers de Madrid contra l'amnistia i reivindica el 155

Els populars reuneixen 40.000 persones al crit de "Puigdemont a presó", amb Aznar i Ayuso d'estrelles, i amenaçant de "mobilitzar tots els recursos" contra l'independentisme

Mobilització a Madrid contra l'amnistia.
Mobilització a Madrid contra l'amnistia. | EP
24 de setembre del 2023
Actualitzat a les 21:01h
"Carles Puigdemont, a presó; Pedro Sánchez, a la merda". Aquesta ha estat una de les pancartes més grans que ha presidit aquest diumenge la gran mobilització que el PP ha convocat a Madrid contra l'amnistia. Un gran acte de partit que ha seduït milers de simpatitzants vinguts d'arreu d'Espanya en el qual s'ha atiat un discurs dur i de confrontació contra l'independentisme i on s'ha verbalitzat el desig que no hi hagi cap desjudicialització del conflicte i que Puigdemont sigui engarjolat.


Aquest ha estat el primer clam d'un acte en què els populars s'han volgut regalar un bany de masses i dissimular així la feblesa parlamentària que pateix Alberto Núñez Feijóo, que aquesta setmana viurà un intent d'investidura fallit si no anima diputats socialistes a exercir de trànsfugues. A la cita, Feijóo ha estat acompanyat -i tutelat- per José María Aznar, Mariano Rajoy, Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez-Almeida. Segons la delegació del govern espanyol, hi han assistit 40.000 persones. Inicialment, el PP ha coincidit en la xifra, però després l'ha incrementat a 65.000.
 

Assistents a l'acte del PP contra l'amnistia. Foto: EP



Sigui com sigui, la plaça Felip II -situada al districte de Salamanca, feu de la dreta de la capital- estava plena de gom a gom, molts dels assistents han vingut amb autobusos que ha habilitat el partit des de diversos indrets. "Es nota, se sent, Andalusia està present", cridaven unes dones just arribar. Les banderes espanyoles han omplert la plaça. Altres pancartes advertien que "Espanya no es ven", o que s'ha de "trencar", una constant quan no és la dreta la que governa. Alguns assistents, també s'han fet samarretes contra l'amnistia. D'altres portaven paperets amb el nom de Feijóo, però mal escrit: "Feijo, fijo". I amb el nom de Puigdemont, també mal escrit: "Puigdemon, a presó". Aquest últim, de fet, ha estat un dels crits que més s'ha cantat durant l'acte.
 

Una dona llueix un cartell en suport a Feijóo, però mal escrit Foto: Carme Rocamora


L'organització d'aquest esdeveniment ha tingut molts girs de guió. El propulsor va ser l'expresidentJosé María Aznar en la inauguració del Campus de la FAES, ara fa unes setmanes. Va demanar fer un nou 'Ja n'hi ha prou!' als carrers contra la negociació de Sánchez, apel·lant a l'esperit d'Ermua. L'endemà, obedient, el PP de Feijóo va anunciar una manifestació pel cap de setmana del 23 i 24 de setembre. La paraula manifestació, però, es va anar diluint els dies posteriors entre les files populars, que ho preveien fer primer a la plaça Colon, després a la plaça Espanya, i finalment a l'escollida plaça Felip II, molt més petita. El motiu del canvi? "Qüestions d'aforament, disponibilitat i accessibilitat", van dir des de Génova.