L'amnistia continua encallada després d'una cita PSOE-Junts a Barcelona

La trobada, liderada per Bolaños i Turull, serveix per constatar les discrepàncies entre les dues formacions, que encara disposen de setmanes per continuar negociant el text definitiu

Bolaños i Montero observen Nogueras durant un ple al Senat.
Bolaños i Montero observen Nogueras durant un ple al Senat. | Europa Press
15 de febrer del 2024
Actualitzat a les 7:51h
Malgrat l'optimisme que va verbalitzar el ministre Félix Bolaños, l'amnistia continua encallada. Així es va constatar aquest dimecres en una trobada a Barcelona entre dirigents del PSOE i de Junts, com ha avançat La Vanguardia. La cita, a la qual van assistir Bolaños i el secretari d'organització dels socialistes, Santos Cerdán, tenia com a objectiu avançar en les converses per desbloquejar el text, però no hi va haver entesa amb els representants de Junts -Jordi Turull, secretari general, i Míriam Nogueras, portaveu a Madrid- que s'hi van desplaçar. Les dues formacions tenen com a termini el 21 de febrer per arribar a una entesa a la comissió de Justícia abans de portar l'amnistia al ple del Congrés, però poden gaudir d'una pròrroga fins al 7 de març. Fa dues setmanes, Junts va tombar la llei perquè no la veia prou robusta

El nucli de la qüestió continua sent el mateix. Les maniobres de jutges com Joaquín Aguirre o Manuel García-Castellón al voltant de la trama russa -sobre la qual sobrevola el delicte d'alta traïció- i de Tsunami Democràtic -amb l'etiqueta del terrorisme sobre els caps de Carles Puigdemont i Marta Rovira- han elevat la desconfiança de Junts, que reclama que la llei tingui dues característiques inapel·lables: que sigui "integral" i que s'apliqui "immediatament". "Tots o ningú", és el lema que declina en públic i en privat la formació de Puigdemont, mentre que el PSOE també insisteix en la idea que la norma ha de passar el sedàs de la constitucionalitat.

Segons la versió que trasllada el govern espanyol, l'amnistia ja és integral de la manera com està redactada. El ministre Bolaños, de fet, va assenyalar ahir en una entrevista a RAC1 que no calien retocs per garantir que tots els dirigents del procés s'hi podrien acollir. Junts, en canvi, demana més garanties, especialment des que Puigdemont pot ser processat per terrorisme a l'Audiència Nacional. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, insisteix els últims dies en la idea que l'independentisme no va incórrer en cap delicte de terrorisme, però al mateix temps es nega a incloure aquest delicte a la llei. El PSOE, quan es va votar la norma al Congrés, va tombar qualsevol esmena que anés en aquest sentit, ja fos de Junts, d'ERC o el PNB.

Aquesta última fase de la negociació coincideix amb el fet que el PP hagi fet un gir sobre el futur judicial de Puigdemont. El fet que Alberto Núñez Feijóo hagi obert la porta a un indult condicionat ha donat munició al PSOE de cara a la recta final de les eleccions gallegues, que se celebren aquest diumenge. Junts esquiva donar detalls sobre la qüestió, però durant l'estiu es van produir contactes amb el PP i es van posar diversos escenaris sobre la taula. Els populars ja admeten que va estudiar durant un dia l'amnistia, tot i que fa mesos que s'hi mobilitza en contra. El PSOE, en aquest sentit, els demana que es disculpin per "inocular odi".