La Moncloa dona per fet l'acord per la llei d'amnistia

El ministre Félix Bolaños reclama al PP que demani perdó per haver "inoculat odi" en relació als pactes entre el PSOE i l'independentisme, i es mostra "convençut" que Feijóo també hauria concedit l'amnistia si no fos per Vox

El ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, aquest dimecres al Senat
El ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, aquest dimecres al Senat | Senat
14 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:45h
El ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, ha assenyalat aquest dimecres en una entrevista a RAC1 que hi haurà acord per la llei d'amnistia entre el PSOE i Junts, que fa dues setmanes va tombar la norma al Congrés dels Diputats per allargar-ne la negociació. Bolaños ha remarcat, a banda, que el text actual ja cobriria tots els encausats pel procés, i ha apuntat que existeixen converses concretes per arribar a una entesa. Pel que fa al gir del PP sobre Carles Puigdemont, el ministre ha acusat Alberto Núñez Feijóo d'haver "inoculat odi" en relació als pactes entre Pedro Sánchez i l'independentisme mentre ell també hauria concedit l'amnistia si no hagués estat per la "dependència" de Vox a nivell aritmètic. 

"No tinc cap dubte que hi haurà un acord i que hi haurà llei d'amnistia. Compartim l'objectiu: cobrir totes les persones que van estar vinculades al procés independentista, i acabar amb tots els procediments penals, civils i també els comptables", ha destacat Bolaños, que ha posat l'accent en la necessitat d'obrir una "nova etapa" per construir una "Catalunya millor". Preguntat sobre si s'ha avançat en els últims dies, el ministre ha remarcat que cal "discreció", per no "interferir" en el procés de negociació. "Hi ha contactes. Si hi ha un acord, el farem públic. El que hem de fer és avançar en el propòsit compartit", segons ha apuntat Bolaños.

En tot moment, el ministre ha indicat que, sense la inclusió de tothom que va estar implicat en el procés, la llei no compliria amb el seu objectiu. També ha indicat que la norma ha de ser "impecable", per tal de passar totes les traves que anirà trobant quan s'aprovi. Preguntat sobre si les causes per terrorisme acabaran decaient, Bolaños ha remarcat que aquest no és un terme que es pugui aplicar al procés català. "No hi va haver terrorisme. Però, dit això, són els jutges els qui ho han de decidir", ha apuntat el ministre de la Presidència. "Sabem molt bé què és terrorisme, i a Catalunya no n'hi va haver de cap manera. Però qui ha de qualificar els fets d'un determinat delicte són els jutges i els tribunals", ha volgut destacar Bolaños.

Davant l'ofensiva de jutges com Joaquín Aguirre o Manuel García-Castellón contra Puigdemont, el ministre ha ressaltat que no vol pronunciar-se sobre processos individuals en marxa, però ha apuntat que hi ha instàncies superiors que poden revertir-los. En tot cas, ha volgut puntualitzar que, tal com està pactada la llei -tombada per Junts fa dues setmanes-, ja inclou "tots els casos del procés". "El text i el propòsit de la norma inclou tothom", ha assenyalat Bolaños, que no ha negat que hagi pogut parlar amb Puigdemont. En canvi, ha indicat que Sánchez no ha mantingut cap contacte directe amb el líder del PSOE.