Les crítiques solitàries d'Alejandro Fernández a l'operació Catalunya reobren les ferides al PP

El líder dels populars catalans ha estat l'únic dirigent de la formació que ha condemnat la guerra bruta contra l'independentisme

Alejandro Fernández amb Alberto Núñez Feijóo, en un acte del PP català.
Alejandro Fernández amb Alberto Núñez Feijóo, en un acte del PP català. | Hugo Fernández
29 de gener del 2024
Actualitzat a les 16:02h
L'operació Catalunyaha tornat a mostrar la distància entre Génova i el PP català. El posicionament del president dels populars catalans, Alejandro Fernández, en contra de l'operació Catalunya va sobtar dins de la formació, però segons apunten fonts del partit, va ser molt pensat. El tuit del 17 de gener ha portat cua i ha tornat a tensar les relacions  entre Génova -i una part destacada dels dirigents del PP català- i el president del partit a Catalunya.

El tuit d'Alejandro Fernández sobre la guerra bruta contra l'independentisme era ben explícit: "La unitat d'Espanya es defensa amb idees i amb la llei. Tota la llei, però només la llei. Pastelejar amb Pujol de dia i amb Villarejo de nit és perjudicial per Espanya. I jo ho rebutjo categòricament". Una afirmació que ha xocat amb l'actitud de la cúpula d'Alberto Núñez Feijóo sobre les clavegueres de l'Estat. 

 
Des de la direcció del PP s'han minimitzat les noves revelacions sobre l'operació Catalunya, que s'han presentat com una cortina de fum per desviar l'atenció sobre l'amnistia. Fa uns dies, el vicesecretari d'Assumptes Institucionals del PP, Esteban González Pons, un dels dirigents del primer cercle que envolta Feijóo, insistia en aquesta línia argumental en un acte a Barcelona

Però fonts del PP català expliquen que la distància del seu president respecte de la línia fixada per Feijóo respon a l'única estratègia vàlida per un partit que es troba "en la trinxera", i que critica tota aproximació a Junts i la necessitat de "combatre l'independentisme sense matisos ni ambigüitats". Per Alejandro Fernández, no condemnar nítidament tota guerra bruta contra l'independentisme suposa perdre arguments contra els qui volen la secessió.

La posició d'Alejandro Fernández l'ha fet xocar de nou amb tot el que representa la figura de l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, l'anomenat fernandisme, i també contra la direcció provincial del PP a Barcelona, en mans de Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels, i Josep Tutusaus. Però alhora també amb el número dos del PP català, el secretari general, Santiago Rodríguez, en aquests moments molt allunyat d'Alejandro Fernández. Pel que fa a les relacions actuals entre el president dels populars catalans i l'exministre de l'Interior, fonts del partit les defineixen com a "inexistents".


"Sense química amb Génova"

Després de diversos intents de Génova d'apartar el diputat tarragoní del lideratge del PP català, s'ha arribat a una mena d'"alto el foc" mentre queda pendent la convocatòria d'un congrés per renovar la direcció. Fonts de la formació destaquen que Alejandro Fernández disposa d'un suport important dins de les bases mentre que la situació de Feijóo a Génova no és prou estable com per entomar un canvi profund a Catalunya. En tot cas, "no hi ha química amb Génova". El polític tarragoní defensa "el PP de Catalunya" davant una direcció de Feijóo que continua veient el partit com "el PP a Catalunya"

Alejandro Fernández ha estat fins ara l'únic dirigent conservador que s'ha atrevit a condemnar la guerra bruta contra l'independentisme. Una actitud que també l'ha diferenciat en aquest cas de líders amb els quals sol coincidir-hi més, com la mateixa Isabel Díaz Ayuso. L'operació Catalunya, en tot cas, s'ha convertit en un nou pols intern.