08
de febrer
de
2018, 16:00
Actualitzat:
21:37h
Míting de Junts per Catalunya durant la campanya electoral Foto: Junts per Catalunya
Carles Puigdemont va basar tota la campanya electoral en un esquema de restitució legitimista que li va permetre superar ERC contra el pronòstic de totes les enquestes. En un míting a Igualada va ser especialment explícit: el candidat de Junts per Catalunya es va comprometre a "tornar a Palau" acompanyat de tot el Govern legítim si guanyava les eleccions. No va vèncer en escons -Ciutadans es va imposar en el global-, però va aconseguir ser el candidat independentista més votat. Malgrat això, les dificultats per tornar a presidir la Generalitat són evidents en el context d'una judicialització del procés que el 21-D no ha aturat. I això fa que emergeixin els plans B.
Uns plans B que, a la cuina de Junts per Catalunya. "A dia d'avui no estem en aquesta fase de posar noms de possibles alternatives al president, perquè el que estem fent és treballar per investir-lo", assenyalen fonts oficials de la candidatura. Malgrat tot, el debat fa setmanes que existeix. El Tribunal Constitucional (TC) ha vetat una investidura telemàtica o a distància, de manera que la formació de Puigdemont planteja una reforma de la llei de Presidència per explorar una alternativa que permeti fer el debat sense que el candidat sigui present a l'hemicicle. ERC hi troba pegues, perquè la proposta comptaria amb les traves de l'oposició. El context fa que, ara ja públicament, Junts per Catalunya pensi en candidats alternatius.
El context porta, en aquest sentit, cap a un esquema de restitució simbòlica amb una declaració al Parlament que ja es negocia amb ERC i la CUP. La candidatura, malgrat l'oferta que es va traslladar diumenge als negociadors republicans i dilluns als anticapitalistes, planejava una investidura simbòlica de Puigdemont al capdavant del Consell de la República a través de l'Assemblea de Càrrecs Electes. Aquest acte s'havia de celebrar, segons el document que la CUP va facilitar a la militàcia, el 18 de febrer. Les dates, però, ja estan "desfasades", segons fonts de la negociació.
Un dels dirigents que ha passat a col·laborar amb el cercle de Puigdemont és Francesc Homs, excap de files del PDECat al Congrés dels Diputats, inhabilitat pel 9-N i proper a Artur Mas. Es dedica, segons les fonts consultades, a assumptes jurídics i judicials, i té via directa de contacte amb el president de la Generalitat a l'exili. Les dificultats per una restitució completa des de Parlament obliga el cercle del candidat a buscar alternatives per donar sortida a la legislatura i evitar l'escenari de noves eleccions. Un escenari, però, que encara no es pot descartar al 100%.