Llach s'estrena en una Diada amb un clam per mantenir viu el carrer: «Ara us toca a vosaltres»

El president de l'ANC tanca la mobilització de la Diada amb una crida a "treballar" des de la ciutadania per recuperar el pols de l'independentisme

Lluís Llach, des de l'escenari durant el final de la manifestació a Barcelona.
Lluís Llach, des de l'escenari durant el final de la manifestació a Barcelona. | Frederic Esteve
Redacció
11 de setembre de 2024, 17:55
Actualitzat: 17:58h

Lluís Llach, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha estat l'encarregat de tancar amb un discurs la manifestació de la Diada d'enguany, celebrada a cavall de cinc ciutats: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa. Des de l'escenari muntat a la capital catalana, on segons la Guàrdia Urbana s'hi han mobilitzat 60.000 persones, Llach ha fet una crida a mantenir viva la flama de la mobilització, menguant, al carrer: "Ara us toca a vosaltres, a treballar. Ens posarem al vostre servei".

En la lectura dels últims tres paràgrafs del manifest, Llach hi ha introduït expressions que no formaven part del redactat, com ara el fet que es "gasegés" ciutadans en la mobilizació pel retorn efímer de Carles Puigdemont, un dels noms corejats de la jornada, el 8 d'agost. Ja fora del discurs preparat, el president de l'ANC ha agraït la tasca de Xavier Antich al capdavant d'Òmnium Cultural, i també el paper del Consell per la República com a "guardià de les essències" de l'1-O. "1 d'octubre, ni oblit ni perdó", ha corejat el públic assistent. "Els carrers seran sempre nostres", han cantat també els milers de congregats, que han mostrat solidaritat els comitès de defensa de la república (CDR).

El manifest unitari no s'ha estalviat crítiques cap a les formacions independentistes, que ja no tenen majoria absoluta al Parlament des de les eleccions del 12-M. "Els partits han estat incapaços de posar-se d'acord i de traçar una estratègia compartida per fer efectiu el dret a l'autodeterminació tot i que la ciutadania catalana s'ha mobilitzat una vegada i una altra. Els hem facilitat majories parlamentàries, que uns i altres han malbaratat en discussions caïnites", manté el document que han llegit. La participació en les cinc concentracions ha estat notablement que en altres celebracions de l'Onze de Setembre. Fa deu anys, per exemple, es van congregar fins a 1,8 milions de persones a Barcelona.

"La baralla permanent i les disputes electoralistes ens han portat on som: la Generalitat en mans d’un govern espanyolista que fa pocs dies s'agenollava davant de Felip VI, el rei del 3 d'octubre. Un Govern que nega categòricament el nostre dret d'autodeterminació i que vol tancar el conflicte polític als despatxos", han remarcat els convocants des de l'escenari. Les entitats, de fet, consideren que el país "no pot esperar més", en relació a la consecució de la independència. Per primera vegada en l'última dècada, el sobiranisme ja no disposa de majoria al Parlament, i ni tan sols el referèndum arriba a tenir 68 diputats al seu costat. El principal projecte de la legislatura és el finançament singular.