Llach va pagar fora de termini les quotes de l'ANC per optar a la presidència

La junta electoral va fer una interpretació favorable al cantautor, malgrat que en altres ocasions havia dit el contrari, per facilitar la participació a les eleccions

Lluís Llach, en una imatge d'arxiu
Lluís Llach, en una imatge d'arxiu
Redacció
29 de maig del 2024

Lluís Llach va abonar totes les quotes de soci de l'ANC fora de termini per poder optar a la presidència de l'ANC, segons ha avançat l'Ara. Amb el reglament a la mà, Llach hauria hagut de quedar fora de la cursa electoral, perquè no estava al corrent de pagament de les quotes, i això invalida qualsevol membre de l'entitat per optar al secretariat nacional. Consultat per aquest diari, Llach ha declinat fer declaracions fins que no acabi el procés electoral.

Fonts consultades per Nació assenyalen que el reglament electoral és "interpretable" i que la junta electoral fa seguir un criteri favorable a fomentar la participació dels socis a les eleccions. Ara com ara, res fa pensar que se l'hagi d'apartar de la cursa per la presidència -és el candidat amb més suports dins del secretariat nacional- perquè la junta electoral ja va debatre i decidir sobre la seva candidatura, i es va optar pel criteri d'afavorir la participació. Ara bé, hi ha precedents contraris.

El cantautor va ser el candidat més votat a les eleccions i és el favorit per convertir-se en president, però el bloqueig al ple de la setmana passa per part d'una minoria contrària a la seva candidatura ho va impedir. Aquest dissabte hi ha un nou ple, on espera poder obtenir els vots necessaris per arribar a la presidència.

Llach va poder presentar-se com a secretari i optar a ser president per una decisió excepcional de la junta electoral, que va admetre la seva candidatura ampliant els terminis per fer front als pagaments pendents. Va abonar totes les quotes el 16 d'abril, un mes després d'anunciar que es presentava a les eleccions, però el reglament estableix que el cens d'electors està constituït per tots els membres de l'ANC que a 17 de desembre de 2023 estan correctament inscrits i a 16 de gener estan al corrent de pagament.

Llach es va posar al dia va al·legar que no se li havia comunicat mai que havia de regularitzar la seva situació. Segons l'Ara, fa anys que la direcció de l'ANC li reclama que pagui les quotes de soci. A principis de maig, tres membres del comitè electoral de l'entitat van dimitir per ingerències de la junta electoral, i van denunciar un tracte de favor cap al cantautor.