Llistes bloquejades i aterratge de dirigents no militants centren el final del congrés de Junts

D'un total de 2.863 esmenes a les ponències, encara en queden 959 vives; el partit de Puigdemont espera que el debat serveixi per "construir una alternativa transversal" a Illa i els seus socis

Josep Maria Cruset, aquest dilluns.
Josep Maria Cruset, aquest dilluns. | Mariona Puig / ACN
21 d'octubre de 2024, 12:17
Actualitzat: 13:23h

Compte enrere per al congrés de Junts, que se celebra aquest cap de setmana a Calella per orientar l'estratègia del partit i reorganitzar l'estructura interna. En total, s'hauran d'aprovar tres ponències: organitzativa, estratègica i ideològica. Totes elles han aplegat, des de l'inici del procés congressual, 2.863 esmenes presentades pels afiliats, i a hores d'ara 959 es troben en fase de negociació. D'aquestes, sis fan referència a les llistes bloquejades i una altra és sobre els requisits d'antiguitat per ocupar càrrecs a la direcció. 

Així ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el director del Congrés, Josep Maria Cruset, que ha detallat que fins dimecres es continuaran negociant les esmenes. De fet, Cruset ha tret ferro a les esmenes vives sobre aquestes dues carpetes perquè representen un percentatge molt baix, si bé és cert que han portat cua en el debat intern. Serà dimecres, doncs, quan se sàpiga quines queden vives per al congrés, que haurà de votar llavors el plenari.

Pel que fa a les llistes bloquejades, les esmenes que han presentat alguns militants responen a una posició contrària al fet que es votin en bloc les llistes per a la direcció del partit. És a dir, es posicionen en contra de llistes tancades  -segons la direcció es plantegen per evitar "vots de càstig"- i volen poder triar els noms concrets. Sobre el paper, es tradueix en el fet que aquests militants puguin escollir qui acompanya al nou president del partit, que molt probablement serà Carles Puigdemont.

Sobre l'antiguitat i l'esmena que queda viva respecte a aquesta qüestió, la ponència organitzativa proposa eliminar el requisit de sis mesos de militància per optar a un càrrec de la direcció. L'objectiu d'aquest moviment és renovar la direcció i incorporar "actius i talents". Segons com quedi l'esmena presentada, que el partit no ha especificat, s'acabarà fixant per norma o no aquesta supressió de mig any.

Més enllà de les xifres, Cruset ha insistit que l'objectiu del congrés és consolidar una "alternativa transversal" per liderar el país, "reforçar el camí cap a la independència" i fixar un model de país enfront del "govern de base tripartita", en referència a l'executiu de Salvador Illa que compta amb el suport d'ERC i els comuns. 

“Aquest és el Congrés de consolidació de Junts, quatre anys després de la seva fundació”, ha exposat Cruset, que ha assegurat que d’aquest congrés en sortirà un "partit fort, amb vocació de govern, inequívocament independentista i preparat per liderar el país”. El lema s'estructura en quatre eixos: nació, progrés, llibertat i independència

Què passa amb les candidatures? El partit mantindrà la incògnita fins al dissabte, que serà quan s'aprovin les ponències, també organitzativa. Si bé la previsió és que les llistes que aspiren a liderar el partit es registrin entre dissabte i diumenge, no es descarta que dissabte a la tarda algunes d'elles facin presentacions públiques.