L'oposició fa evident la «debilitat» parlamentària d'Aragonès i qüestiona l'ambició del Govern

El PSC i els comuns coincideixen a titllar de "decebedor" el discurs presidencial al debat de política general mentre que Junts retreu al líder d'ERC que converteixi la negociació per investir Sánchez en una "competició"

Albert Batet i Salvador Illa, al debat de política general.
Albert Batet i Salvador Illa, al debat de política general. | Hugo Fernández
Oriol March / Joan Serra Carné
26 de setembre del 2023
Actualitzat a les 17:41h
La solitud parlamentària d'ERC s'ha palpat en les primeres valoracions del discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la primera jornada del debat de política general al Parlament. Els grups de l'oposició s'han mostrat crítics amb les prioritats fixades per Aragonès i el desplegament de l'obra de govern, amb diferents accents. La majoria de les forces amb representació a la cambra han destacat la "debilitat" de l'executiu que lidera el president i han qüestionat l'ambició del Govern.

El primer grup parlamentari a carregar amb duresa ha estat el PSC. Els socialistes catalans han considerat "decebedor" el relat d'Aragonès i han afirmat que han vist un president "dèbil i sol". La portaveu parlamentària de la formació, Alícia Romero, ha considerat que el discurs presidencial ha estat "sense focus" i "poc aterrat a la realitat". Els socialistes catalans han lamentat la falta d'"autocrítica" i "autoexigència" de Palau. Sobre la proposta de fer viable el referèndum en la nova legislatura espanyola, Romero ha recordat que "els catalans ja han votat" en les últimes tres eleccions, comicis en els quals el PSC ha estat la força més votada, i ha demanat "prudència" en relació a les negociacions per investir Pedro Sánchez, després que el president donés l'amnistia per descomptada. Sobre l'anunci del val escolar, que passa de 100 a 70 euros però s'amplia als alumnes de secundària, els socialistes han apuntat que no són partidaris d'ajudes de caràcter universal.

La portaveu parlamentària de Junts, Mònica Sales, ha lamentat que Aragonès no tingui en compte que el Govern és "inestable", sense "projecte", arran de la situació de debilitat a la cambra catalana. "Un discurs ple de tòpics, sense cap fil roig", ha remarcat Sales, que ha demanat al president que "no doni res per fet" sobre la negociació per la investidura, que ha de ser "entre partits" i no "entre governs". No ha volgut anar més enllà, emparada en la discreció que s'ha autoimposat la formació liderada per Carles Puigdemont en tot aquest procés "Els fets i la situació del país desmenteixen la visió d'Aragonès", ha assenyalat sobre el balanç global de l'executiu, que Junts va abandonar l'any passat després del debat de política general.

Al seu torn, la líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha titllat de "decebedor" el discurs presidencial -com ha fet el PSC- i també ha lamentat la seva falta d'"ambició". Albiach ha criticat el "triomfalisme" i l'"autocomplaença" d'Aragonès. Els comuns, que no han entès que el president català no hagi fet gairebé referència als pressupostos del 2024, s'ha referit a l'escenari de negociació per investir Sánchez. Albiach ha demanat, en referència a l'amnistia, que "és important no donar les coses per fetes". Per això, la presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem ha instat ERC i Junts a "treballar amb prudència i discreció" per no convertir les converses en una "competició entre partits".

La CUP ha mostrat la seva insatisfacció pel discurs del president de la Generalitat. En la carpeta nacional, la diputada Laia Estrada ha reclamat a Aragonès que l'amnistia "no es desvinculi" de l'exercici del dret a l'autodeterminació, i que no es plantegi en dues fases. "Sense iniciativa política, la resolució del conflicte polític no vindrà de Madrid", ha recalcat. La CUP ha criticat el relat "triomfalista" del president. "No té res a veure amb la realitat que viu el país", ha apuntat Estrada, que ha posat d'exemples els dèficits en la sanitat, l'educació, així com en el desplegament d'energies verdes. "La implantació de l'energètica pública ha estat anecdòtica", ha afirmat Estrada.

Anna Grau, portaveu de Ciutadans, ha indicat que ja es pot donar per "perdudes" les legislatures a Catalunya i a l'Estat. "Tot girarà al voltant d'una amnistia i d'un referèndum que són dues aberracions constitucionals", ha assenyalat Grau, que ha lamentat que l'independentisme "distorsioni" o "rebenti" el funcionament d'Espanya. "Es vol propinar una punyalada a la seu de la sobirania", ha indicat la diputada de la formació taronja, que ha lamentat que es vulgui amnistiar "colpistes i malversadors".

Després d'escoltar els grups de l'oposició, ERC ha fixat posició en la primera jornada del debat de política general. Marta Vilalta, portaveu parlamentària dels republicans, s'ha mostrat satisfeta pel discurs del president, tant pels àmbits sectorials com per l'orientació política de la resolució del conflicte. "Hem de poder aprofitar l'oportunitat, com a país i com a moviment independentista. L'amnistia passarà, és la solució per acabar amb aquesta injustícia", ha remarcat Vilalta. Al mateix temps, ha apuntat que aquesta amnistia no els satisfà del tot, perquè ara toca pactar les condicions del referèndum. "Es tracta de poder concretar com resolem el conflicte en termes de sobirania", ha assenyalat la portaveu dels republicans.