Maragall evita designar Alamany com a relleu: «No haig de tenir pes en les decisions immediates»

El president del grup municipal d'ERC a Barcelona esquiva el debat sobre els nous lideratges i anuncia que deixa definitivament la política institucional: "Haig de prendre la distància adequada"

Ernest Maragall, al ple de Barcelona, al costat d'Elisenda Alamany.
Ernest Maragall, al ple de Barcelona, al costat d'Elisenda Alamany. | Hugo Fernández
27 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 14:31h

Tres dies després que Ernest Maragalls'acomiadés per sorpresa de l'Ajuntament de Barcelona -una marxa que es concretarà formalment en la pròxima sessió plenària del 22 de desembre-, el cap de files d'ERC a la capital catalana ha argumentat els motius de la seva renúncia. En una entrevista al programa El món a RAC1, el dirigent republicà ha destacat que el moment polític es troba en un "punt d'inflexió" que l'ha conduït a comunicar la seva renúncia definitiva a la política institucional. "És oportú que el passat no condicioni el present", ha afirmat.

Maragall ha evitat designar un relleu al grup municipal d'ERC a Barcelona, tampoc Elisenda Alamany, qui ara és la seva número 2 i s'ha postulat per assumir les regnes de la formació a l'Ajuntament. "L'únic que no haig de fer és tenir pes en les decisions immediates", ha expressat l'encara líder municipal dels republicans a la capital catalana. Maragall ha admès que el d'Alamany és un dels noms que hi ha "sobre taula" per rellevar-lo al capdavant del grup, però també ha projectat que les decisions que es prenguin han de tenir com a horitzó les eleccions municipals del 2027.

Les argumentacions del dirigent republicà han esquivat un pronunciament sobre nous lideratges a ERC, ara capitanejada per Oriol Junqueras. "Haig de prendre la distància adequada per entendre quina és la nova situació i el millor rol que puc aportar. I el rol és obrir l'escenari i deixar pas", ha recalcat. Maragall ha destacat el compromís amb el projecte republicà i no pensa estripar el carnet, per bé que ha insistit que no sempre ha compartit les decisions del partit. "ERC té molt ben assentat el rol que ha fet aquests anys, que és un rol central", ha reblat.  

En una carta enviada a la militància aquest dilluns a la qual ha tingut accés Nació, Maragall ha insistit en la qüestió dels lideratges, però en l'àmbit estricte de ciutat. "Barcelona demana avui comptar amb un projecte de màxima ambició i, per tant, amb nous lideratges i amb la capacitat d'obrir espais de relació i elaboració política que portin a Esquerra Barcelona a la condició de gran força central", recull la missiva.

En una roda de premsa també aquest dilluns al migdia, des de la seu d'ERC, Maragall ha insistit que la decisió de plegar és "meditada i conscient", i que es produeix ara per la necessitat de fer un "canvi d'etapa", parafrasejant el president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Em vaig fer militant quan Marta Rovira va marxar a l'exili i deixaré de ser regidor quan s'aprovi la llei d'amnistia", ha sostingut el republicà, que ha assegurat que les dades no són casuals. 
 

Decisió "personal"

En el missatge d'adeu detallat divendres al consistori -que va agafar per sorpresa també l'alcalde, Jaume Collboni-, Maragall va subratllar que era una decisió "personal" i que l'"única raó de fons" que l'empenyia a acomiadar-se era "Barcelona". "L'única que ens hauria de moure a tots els regidors d'aquesta casa", va afegir el fins ara cap de files d'ERC a la capital catalana. La reflexió arribava dies després que Elisenda Alamany -número 2 del grup municipal- verbalitzés que seria "natural" que Maragall no complís els quatre anys de mandat. Alamany també va recordar que les regles del grup republicà les assumiria ella mateixa, tancant qualsevol debat intern.

En una entrevista a Nació, prèvia a les declaracions de la regidora, la presidenta de la federació d'ERC Barcelona, Eva Baró, també havia exposat que "el relleu de Maragall" s'afrontaria "possiblement més d'hora que tard". Quan es concreti oficialment la renúncia del president del grup municipal, la nova regidora que passarà a formar part del consistori és Rosa Suriñach, com ja va passar el mandat anterior.