Meritxell Batet no repetirà com a candidata del PSOE per presidir el Congrés

La dirigent socialista expressa el "desig" de no tornar a ser presidenta de la cambra baixa i es mostra convençuda que hi haurà una "majoria progressista" a la mesa

Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu.
Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu. | Hugo Fernández
08 d'agost del 2023
Actualitzat a la 13:26h
L'actual presidenta del Congrés dels Diputats i cap de llista del PSC el 23-J, Meritxell Batet, no tornarà a ser la candidata dels socialistes per presidir la cambra baixa. Era un secret a veus que s'havia difós en les últimes setmanes, i finalment fonts del seu entorn ho han confirmat aquest dimarts. Ha estat la mateixa dirigent qui ha manifestat el seu "desig" de no repetir en el càrrec, i també ha expressat el seu convenciment que hi haurà una "majoria progressista" a la cambra presidida per un representant socialista que "permetrà continuar amb els grans avenços assolits" en l'anterior legislatura.

Aquesta decisió, per tant, no significa en cap cas que el PSOE renunciï a aspirar a la presidència del Congrés. Habitualment, aquest càrrec recau en el partit del govern espanyol, i ja va ser així també quan el president de l'executiu, Pedro Sánchez i l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, van tancar un pacte de coalició el 2019. El pas al costat de Batet, implica ara més incògnita de cara a la composició de les Corts, prevista per dijous de la setmana vinent.

Precisament aquesta setmana les negociacions entre el PSOE i la resta de formacions clau per a la investidura de Sánchez s'estan intensificant per tancar un pacte de cara al 17 d'agost, quan s'han de constituir les meses del Congrés i el Senat. Durant la jornada del dilluns diverses veus de l'entorn de Podem -formació dins Sumar- van pressionar perquè els socialistes renunciïn a presidir-lo.

Una d'aquestes veus va ser l'exportaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, que va considerar una "temeritat" la possibilitat que repeteixi com a presidenta i va demanar que s'esculli una persona d'un altre partit que "reuneixi el consens" de les diferents forces que conformen la majoria progressista. També es va posicionar de manera similar el dirigent d'Esquerra Unida i diputat electe de Sumar per Còrdova, Enrique Santiago, que va apuntar a la necessitat que el càrrec no recaigui en mans del PSOE. 

Més enllà de la presidència del Congrés, ahir mateix Teresa Jordà, número dos d'ERC en les eleccions espanyoles, va explicar que també estan amb negociacions amb el PSOE perquè una de les cadires de la mesa pugui ser per a l'independentisme o el PNB. "Això està obert i forma part de les negociacions", va explicar en una entrevista a El Periódico.
 

Des del 2004 al Congrés


Batet ha estat en aquests últims anys la cara més visible del PSC a Madrid. Professora de dret constitucional, el 2004 va arribar al Congrés després d'una de les campanyes més dures que es recorda, la que va fer el president José Luis Rodríguez Zapatero després dels atemptats de l'11-M. Sánchez li va donar confiança ja des del principi fent-la número dos per Madrid el 2015 i el 2016. Després va ser ministra de Política Territorial i finalment presidenta del Congrés, on ha hagut de gestionar els incidents amb Vox i no ha facilitat que es pugui usar amb normalitat el català a la cambra. 

Aquest mes de gener, en una entrevista a RNE, preguntada directament sobre li agradaria repetir en el càrrec de presidenta si es donava l'oportunitat, va respondre sense aclarir-ho, però apuntant que no faria "falta". "He estat molt feliç, ha estat un privilegi poder presidir el poder legislatiu, crec molt en el Parlament, en el debat, en l'entesa entre forces polítiques, en la capacitat de convèncer a altre i ser la presidenta del que suposa aquesta veu diversa i plural de la societat espanyola està sent un gran honor, però tampoc fa falta repetir", va declarar.

En el missatge que ha traslladat al seu entorn aquest dimarts, ha manifestat que ha estat un "gran honor" haver exercit la responsabilitat, i ha mostrat la seva gratitud pel "suport" rebut durant aquests anys. De fet, Batet no assumirà aquest càrrec després d'uns resultats d'absoluta remuntada del PSC a Catalunya en les últimes eleccions del 23-J, passant dels 12 diputats del 2019 als 19 enguany.

Una decisió "personal"

Després d'anunciar-se la decisió de Batet, diversos dirigents socialistes han fet valdre el paper de l'encara presidenta del Congrés en els últims anys. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, l'ha postulat com una de les "dones referents més importants que té el PSOE", i li ha agraït la feina que ha fet. La dirigent socialista també ha explicat que la decisió de no presentar-se de nou respon a una "qüestió personal i voluntària".