El Parlament reprèn la investidura d'Illa i desestima la suspensió que perseguia Junts

La majoria de l'òrgan rector de la cambra catalana, després de reunir l'escrit presentat pel partit de l'expresident, defensa que el debat per votar l'elecció de l'aspirant del PSC tiri endavant

El ple per investir Salvador Illa s'ha suspès durant una hora i mitja
El ple per investir Salvador Illa s'ha suspès durant una hora i mitja | Hugo Fernández
Carme Rocamora i Seguí / Joan Serra Carné
08 d'agost de 2024, 15:25
Actualitzat: 18:44h

La mesa del Parlament ha descartat la proposta de Junts de suspendre la investidura de Salvador Illa per la situació de Carles Puigdemont, que ha esquivat el dispositiu policial que pretenia detenir-lo. Tal com ha pogut saber Nació, la majoria de l'òrgan rector de la cambra catalana (PSC i ERC), que s'ha reunit passat les 15:00 hores de la tarda per atendre l'escrit presentar pel partit de l'expresident, ha defensat que el debat per votar l'elecció d'Illa com a 133è president de la Generalitat tiri endavant aquest dijous a la tarda i ha rebutjat el plantejament de Junts. Una decisió que ha ratificat en una segona reunió, després d'escoltar també la junta de portaveus.

Junts ha registrat un escrit a la mesa del Parlament perquè se suspengui el ple d'investidura d'Illa de manera indefinida. El debat està suspès des de les 14:00 hores -una pausa per dinar que havia de durar fins a les 15:15 hores-, però la formació de Puigdemont pretenia allargar, sense termini, aquesta pausa. Al matí, ha intervingut Illa, però també Albert Batet (Junts), Josep Maria Jové (ERC) i Alejandro Fernández (PP). A la tarda és prevista la intervenció de Vox, els comuns, la CUP i Aliança Catalana

En la roda de premsa en què Junts ha verbalizat la seva voluntat, la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, s'ha limitat a afirmar que s'hauria d'allargar fins que es "normalitzi" la situació de l'expresident de la Generalitat, sense especificar en quins termes entenen aquesta normalització. Sales ha carregat contra el dispositiu policial activat per detenir l'expresident, l'anomenada operació Gàbia, que s'ha posat en marxa per ordre judicial. Un fet, el de la iniciativa judicial, que Junts ha obviat en la seva compareixença de premsa, per atribuir tota la responsabilitat al Govern de la Generalitat. 

En un comunicat posterior, el PSC ha assegurat que és "partidari" de mantenir la investidura. ERC, al seu temps, també s'ha mostrat partidària després d'haver-ho "valorat amb altres grups parlamentaris". També els comuns, la tercera pota d'aquesta investidura, defensen mantenir el ple en considerar "insuficients" els arguments presentats. El grup de Jéssica Albiach no té presència a la mesa però sí a la junta de portaveus.

Mònica Sales, portaveu parlamentària de Junts
Josep Maria Jové, al Parlament
Salvador Illa, durant el ple d'investidura
Batet, al Parlament
Salvador Illa, durant el ple d'investidura
Alejandro Fernández intervé al ple d'investidura d'Illa
Aragonès i Vilagrà, al Parlament
Els assistents a la investidura d'Illa
Diputats dels comuns escolten el discurs d'Illa
Aragonès i Illa se saluden al ple d'investidura
Incertesa al Parlament per la proposta de Junts d'ajornar el ple
Laia Estrada intervé al Parlament
Jéssica Albiach abraça Salvador Illa després de ser investit president
El PSC aplaudeix Illa en ser proclamat nou president