La Moncloa recula i admet que caldrà més diàleg per aprovar el sostre de dèficit

El govern espanyol adverteix el PP que tombar els objectius és "anar contra la gent" i l'acusa de "perjudicar les condicions de vida dels ciutadans"

La ministra portaveu, Pilar Alegría.
La ministra portaveu, Pilar Alegría. | europa press
24 de setembre de 2024, 13:22
Actualitzat: 17:39h

La Moncloa ha argumentat aquest dimarts la decisió d'ajornar la votació sobre el sostre de dèficitper "donar una nova oportunitat al diàleg i la negociació per assolir un acord". Després del consell de ministres, la ministra portaveu, Pilar Alegría, ha afirmat que "s'està parlant de 12.000 milions d'euros amb un objectiu clar: millorar la qualitat de vida dels ciutadans". Alegría s'ha referit als àmbits en què més es notaria l'aprovació del sostre de dèficit, en especial la sanitat i l'educació.

La portaveu de l'executiu ha carregat tot seguit contra el PP: "Per infligir una derrota al govern està disposat a perjudicar les condicions de vida dels ciutadans". "Votar en contra dels 12.000 milions no és fer-ho contra el govern sinó contra la gent", ha assenyalat la ministra portaveu, que ha qualificat d'"irresponsable" l'actitud de la direcció d'Alberto Núñez Feijóo.

Pilar Alegría ha volgut reconèixer que l'executiu sap que ha de consensuar: "Si hi ha un govern que és conscient de la fragmentació del ventall parlamentari és aquest". Ha recordat que en l'anterior legislatura es van aprovar més de 200 lleis "en base a una eina fonamental, que és l'acord" i ha posat en valor que en deu mesos de legislatura s'han aprovat 12 lleis. El govern espanyol "no posa data" per assolir un acord pel que fa al sostre de dèficit. 

Continuar el tràmit dels pressupostos

Sobre els comptes generals, l'executiu continua treballant per a la presentació dels pressupostos de l'Estat. La ministra portaveu no ha volgut afegir res sobre perquè no demanen tan explícitament a Junts el suport que reclamen al PP. "Un partit que està en l'oposició també ha de fer política constructiva", ha dit.

La portaveu de l'executiu ha intentat furgar en les divisions internes en el PP pel que fa al finançament, tot recordant que el Partit Popular no va votar en contra del dèficit sinó que es va abstenir en el Consell de Política Econòmica i Fiscal. "Saben que aquest sostre de dèficit és positiu", ha assegurat. 

Aquest dimarts, el líder del PP ha reaccionat a la decisió d'ajornar la votació al Congrés amb ironia, recordant l'encontre entre Carles Puigdemont i una delegació del PSOE: "Sembla que la reunió a Suïssa no ha anat bé". Feijóo s'ha queixat del fet que "el govern no s'ha dirigit en cap moment al PP per negociar aquest tema".

Aquest dimarts, el govern espanyol ha anunciat que ajorna la votació prevista per aquest dijous sobre el sostre de dèficit per la manca de suports al Congrés. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha emplaçat aquest dimarts el govern espanyol a confeccionar uns nous objectius d'estabilitat que tinguin com a punt de partida una resolució del Parlament del 2014 que reclamava al govern espanyol que reservi per a les comunitats autònomes un terç dels objectius de dèficit. Després que la manca de suport parlamentari hagi forçat l'executiu a retirar el projecte, que s'havia de votar dijous, Nogueras ha apuntat que "sembla" que el PSOE "comença a entendre" que "si volen que passin coses diferents han de fer coses diferents".

L'executiu vol explorar totes les opcions possibles per assegurar-se els suports necessaris sense que hi hagi cap reculada. D'aquesta manera, la feblesa de la majoria de la investidura es posa de manifest cada vegada que s'acosta una votació rellevant. La setmana passada, el PSOE i Sumar ja van patir una derrota al Congrés per la regulació dels lloguers de temporada. 

En els dos casos, en els lloguers i el sostre de dèficit, al centre de l'equació hi ha Junts, que després de votar en contra de les mesures sobre habitatge ja va deixar clar -en declaracions de Jordi Turull- que amb la votació d'aquesta setmana el govern espanyol no podia comptar amb ells si no variava la proposta que ja van rebutjar al juliol. Dimecres passat, va tenir lloc una trobada a Suïssa entre Carles Puigdemont i una delegació del PSOE encapçalada pel secretari d'Organització, Santos Cerdán, però no hi va haver cap acord. En l'horitzó, els pressupostos de Sánchez s'ennegreixen.

Un 2,7% de creixement del PIB

El titular d'Economia, Carlos Cuerpo, ha informat sobre l'actualització de les previsions macroeconòmiques. Ha assegurat que l'executiu eleva al 2,7% la previsió de creixement del PIB per aquest any, un 2,4% el 2025 i un 2,2% el 2026. Cuerpo ha destacat la "solidesa" amb què s'ha superat l'escenari postpandèmic, subratllant l'"eficaç" política de l'executiu. En les seves previsions preveu situar l'atur per sota del 10% el 2026, amb la creació de 500.000 llocs de feina l'any, superant els 22 milions d'ocupats l'any vinent. Cuerpo ha aprlat d'un creixement "robust i responsable".

 

 

Arxivat a