La Moncloa ajorna la votació del sostre de dèficit per la falta de suports

La decisió arriba després de la negativa de Junts i del PP a facilitar la tramitació de la mesura, mantenint la incògnita sobre quin serà el futur dels pressupostos del 2025

Pedro Sánchez, al Congrés.
Pedro Sánchez, al Congrés. | Europa Press
23 de setembre de 2024, 18:20
Actualitzat: 24 de setembre, 13:08h

La fragilitat de la majoria de la investidura que va permetre a Pedro Sánchez mantenir-se a la Moncloa es posa de manifest cada vegada que s'acosta una votació rellevant. Si la setmana passada el PSOE i Sumar van patir una derrota al Congrés per la regulació dels lloguers de temporada, aquest dijous estava en joc el sostre de dèficit, que va ser tombat al juliol. El govern espanyol torna a sumar una nova derrota: aquest dimarts al matí han confirmat que ajornen la votació per la manca de suports. Segons explica El País, l'executiu que lidera Sánchez vol explorar totes les opcions possibles per assegurar-se els suports necessaris sense que hi hagi cap reculada.

En els dos casos, en els lloguers i el sostre de dèficit, al centre de l'equació hi ha Junts, que després de votar en contra de les mesures sobre habitatge ja ha deixat clar que amb la votació d'aquesta setmana el govern espanyol no pot comptar amb ells si no varia la proposta que ja van rebutjar al juliol. En l'horitzó, els pressupostos de Sánchez s'ennegreixen.

Junts: "Sembla que el PSOE comença a entendre"

Junts ja ha reaccionat. La portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, ha emplaçat aquest dimarts el govern espanyol a confeccionar uns nous objectius d'estabilitat que tinguin com a punt de partida una resolució del Parlament del 2014 que reclamava al govern espanyol que reservi per a les comunitats autònomes un terç dels objectius de dèficit. Després que la manca de suport parlamentari hagi forçat l'executiu a retirar el projecte, que s'havia de votar dijous, Nogueras ha apuntat que "sembla" que el PSOE "comença a entendre" que "si volen que passin coses diferents han de fer coses diferents".

La proposta que s'havia de votar el pròxim dijous al Congrés, ha recordat Nogueras, suposava un sostre de despesa de 40.000 milions d'euros dels quals l'Estat se'n quedava 35.000. "Aquesta no és la millor proposta per a Catalunya", ha afirmat.

"A ningú li ha de sorprendre: tot allò que sigui per consolidar el café para todos o agreujar el dèficit de Catalunya mai tindrà el nostre vot", ha indicat Jordi Turull, secretari general de Junts, des de Girona. Aquest cap de setmana es va celebrar una reunió de la taula de negociació a Suïssa entre els equips del PSOE i del partit de Carles Puigdemont, que en els últims dies ha multiplicat l'activitat a la xarxa social X per advertir els socialistes -una vegada més- que no podien donar per descomptat els seus vots. "Si votem en contra perquè presenten el mateix, la responsabilitat no serà dels nostres set diputats, sinó de qui en té més de 100 i no ha sabut consensuar-ho". ha determinat Turull.

El sostre de dèficit és un dels primers passos de l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat, que de moment no tenen ni molt menys els suports garantits. Fins al punt que ja hi ha ministres com Óscar Puente, titular de Transports i un dels membres del govern espanyol amb més perfil públic, que consideren que no seria "cap drama" haver de prorrogar els comptes. Una manera d'obrir la porta a treure importància al fet de no tenir comptes per a l'any vinent. Sánchez ja va renunciar a tenir pressupostos el 2024 perquè Pere Aragonès va convocar eleccions catalanes anticipades i això complicava els acords a Madrid. Els últims comptes en vigor són els del 2023, de caràcter expansiu.

Davant d'aquesta situació de complexitat parlamentària, el PSOE ha redoblat els esforços -bàsicament retòrics- perquè Alberto Núñez Feijóo faci costat al sostre de dèficit. Aquest dimarts, el líder del PP ha assegurat que el govern espanyol en cap moment va posar-se en contacte amb el seu partit per negociar aquest tema: "Ja n'hi ha prou de donar la culpa dels problemes d'estar en minoria parlamentària a una oposició amb la que no s'asseu a negociar", ha dit en unes declaracions. 

"Senyors del PP, permetran que les comunitats i ajuntaments perdin 12.000 milions només perquè Feijóo sembli un líder de veritat? Per a un postureig al Congrés? És hora que alguns facin política pensant en els ciutadans", va indicar ahir Esther Peña, portaveu dels socialistes, que va assegurar no conèixer què votaria Junts. Feijóo, que va intervenir davant de tots els líders autonòmics del PP, va indicar que el context que afronta Sánchez és "ingovernable". Cap pista que pogués fer costat al PSOE en un moment delicat.