La Moncloa carrega contra el dúmping fiscal i les retallades de les autonomies del PP

El govern espanyol demana que es llegeixi l'acord de finançament en la seva literalitat i recorda els 300.000 milions de més transferits a les comunitats autònomes respecte els del govern Rajoy

La vicepresidenta Teresa Ribera i la ministra portaveu Pilar Alegría, avui a la Moncloa.
La vicepresidenta Teresa Ribera i la ministra portaveu Pilar Alegría, avui a la Moncloa. | europa press
27 d'agost de 2024, 13:40
Actualitzat: 28 d'agost, 12:12h

La Moncloa ha sortit avui al pas dels missatges apocalíptics del PP contra l'acord del finançament entre el PSC i ERC i ha carregat fort contra les retallades i el dúmping fiscal de les autonomies del PP. La ministra portaveu, Pilar Alegría, ha assegurat que "el govern espanyol està on sempre ha estat, generant i transferint fons a les comunitats com mai a la història". "Quan es parla de finançament s'ha de parlar de quin model de servei públic i d'estat del benestar es vol". 

Ha assegurat que l'executiu ha garantit la "igualtat" entre els espanyols. "Com no es garanteix la igualtat -ha sostingut la portaveu- és a través de retallades i dúmpings que alguns promouen. La igualtat entre espanyols s'assoleix amb 300.000 milions d'euros de més transferits a les autonomies en aquests darrers set anys respecte els dels anys de Rajoy, que faciliten l'homologació dels serveis públics". "Tots som conscients d'allò al que el PP s'oposa, que és tot, així com de les seves propostes, que són zero", ha dit Alegría.  

Sobre si l'acord és un concert, Alegría ha defugit concretar la resposta, tan sols assegurant que a l'acord es parla de finançament singular i solidaritat interterritorial. La portaveu ha demanat que es llegís el que diu el document literalment, alhora que hi ha altres models singulars, esmentant el cas de les Balears. 

El Partit Popular ha escomès amb duresa contra l'acord de finançament entre el PSC i ERC, assegurant que "trenca els principis de solidaritat, igualtat i multilateralitat", anunciant la presentació de mocions a tots els ajuntaments per "defensar la igualtat de tots els ciutadans". El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, i els barons territorials de la formació conservadora, van acusar ahir Pedro Sánchez en un manifest de "voler crear per la porta del darrere un estat confederal".

Des que es va fer públic l'acord, el PP ha optat per un discurs de confrontació extrema. Alberto Núñez Feijóo ha arribat a parlar de "mutació constitucional" per definir el pacte subscrit. El líder del PP ha parlat de "desafiament nacional", "derogació de la Constitució" i "la fi de 46 anys de convivència".

Sobre els pressupostos de l'Estat i la possibilitat que Junts no doni suport al sostre de despesa, Alegría ha asssegurat que el govern treballarà per tirar endavant uns nous pressupostos, apel·lant a la "responsabilitat de totes les formacions". Ha ofert "mà estesa" a tots els grups i ha destacat: "Estem en temps i forma".