La Moncloa evita pronunciar-se sobre el finançament pactat entre ERC i el PSC

L'executiu recorre al "respecte" pels terminis acordats pels partits per no expressar una opinió sobre el pacte, però assegura que és una "victòria de la política"

Pilar Alegría, la ministra portaveu.
Pilar Alegría, la ministra portaveu.
30 de juliol del 2024
Actualitzat a les 14:39h

El govern espanyol ha mostrat la seva "satisfacció" pel preacord entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa i l'ha qualificat de "victòria de la política". Pilar Alegría ha subratllat que es tracta d'un "preacord" i ha mostrat "respecte" per la decisió que pugui adoptar la militància d'ERC. "Avui, Espanya és molt més pròspera i està molt més unida que quan vam arribar al govern, més unida que el 2017", ha assenyalat la ministra portaveu, que ha recordat també les bones dades de creixement de l'economia.

Aquest ha estat el lema que la ministra ha repetit en diverses ocasions: "És el triomf de la negociació, de la política. Avui estem millor del que estàvem el 2017". 
Així ho ha dit la ministra portaveu, Pilar Alegría, després del consell de ministres d'aquest dimarts. Ni tan sols el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, s'ha expressat sobre l'impacte del preacord en els comptes públics, remetent-se tan sols a la "prudència" i el "respecte".   

Alegría ha tret rellevància a les veus discrepants que han sorgit del PSOE, el president de Castella i la Manxa, Emiliano García Page, i l'expresident aragonès Javier Lambán, dient que "són opinions conegudes les d'aquestes dues persones", als qui ha dit que "respecta". 

L'executiva d'ERC va avalar dilluns un pacte amb el PSC que té com a plat fort un "concert econòmic solidari". La carpeta del finançament singular era la pedra angular de la negociació, sempre amb la reivindicació republicana de "tenir la clau de la caixa", segons va dir en roda de premsa la portaveu del partit, Raquel Sans. L'acord implica que Catalunya surti del règim comú, a través de la modificació de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA). 

L'entesa, que faria Illa president de la Generalitat, inclou pactes en altres matèries com el català, només serà vàlida si les bases del partit -molestes per la fractura interna i el polèmic episodi dels cartells contra l'Alzheimer- li donen el vistiplau en una votació que se celebrarà aquest divendres. 

El govern espanyol també s'ha pronunciat sobre la decisió de Pedro Sánchez de no declarar davant el jutge Peinado pel cas de Begoña Pérez: "A aquest muntatge li faltava aquesta foto". Alegría ha assegurat que en pocs dies "es veuran les imatges i la gravació d'aquesta declaració del president". "Estem davant un no cas perquè aquí no hi ha cap causa", ha dit la portaveu, recordant els informes fetes per la Guàrdia Civil i la fiscalia. Alegría ha confirmat la decisió de Sánchez de denunciar el jutge per prevaricació.