Montero garanteix que el finançament català no perjudicarà la resta d'autonomies

La vicepresidenta primera del govern espanyol reclama al PP que deixi de fer servir Catalunya com a element de "confrontació" i convida Feijóoo a debatre de manera seriosa sobre el repartiment de recursos

María Jesús Montero, aquest dimecres al Senat.
María Jesús Montero, aquest dimecres al Senat. | Europa Press
26 de setembre de 2024, 09:45
Actualitzat: 13:42h

El PP ha tornat a portar aquest dijous al Congrés dels Diputats el debat sobre el finançament singular, que en llenguatge dels populars acostuma a anomenar-se "secessionisme fiscal". L'encarregada de donar explicacions ha estat María Jesús Montero, vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, que ha garantit que els serveis públics de la resta d'autonomies no es veuran perjudicats quan se singularitzi el model català. En una intervenció marcada pels retrets als populars, ha demanat a Alberto Núñez Feijóo que abandoni l'estratègia de "confrontació" amb Catalunya al centre, i ha remarcat que l'actual sistema posa en risc donar resposta a les necessitats de la ciutadania.

El nou model, ha dit, no anirà en contra de la solidaritat. "Diu, literalment, que el finançament just i singular és compatible al sosteniment de la despesa de l'Estat, que redunda en benefici dels ciutadans de Catalunya i la solidaritat entre territoris. L'aportació a la solidaritat ha de ser explícita i s'ha de reflectir de manera específica. No només hi ha d'haver solidaritat interterritorial, sinó que l'objectiu és garantir un nivell similar de serveis a totes les comunitats", ha apuntat Montero. "De debò que pensen que això atempta contra les regles del joc de les quals ens hem dotat al llarg de tota la democràcia perquè els serveis siguin equiparables a tot el territori?", s'ha preguntat la dirigent del PSOE. 

"No va en detriment que pugui ser beneficiós per a la resta de comunitats", ha apuntat, sobre el debat que s'hauria de produir al voltant del finançament. "En aquest debat, ens hem de posar d'acord dins dels partits. Transitarem els camins. Però l'important és constatar si el PP està disposat a negociar el nou model. Estan en condicions de fer-ho sense que sigui un element de confrontació?", s'ha preguntat. "Hem de ser capaços de donar resposta a aquestes necessitats per a una societat que està en moviment. Hem de garantir la igualtat dels ciutadans, i la cohesió social i territorial. L'actual model de finançament les posa en qüestió", ha ressaltat la titular d'Hisenda de l'Estat.

Retrets contra el PP

"El PP prefereix la mentida i la crispació. No hi ha capacitat de trobar punts de trobada que ens permetin avançar. Em pregunten una altra vegada sobre l'acord entre el PSC i ERC, i estic encantada de tornar-lo a explicar, i els recordo que el 2012 vostès portaven un model de finançament singular per a Catalunya en el programa electoral", ha apuntat Montero, en referència al full de ruta d'Alícia Sánchez-Camacho en les eleccions catalanes de fa 14 anys. "I Feijóo també deia que es podia parlar d'aquestes qüestions, com ara el concert, quan era president de Galícia", ha apuntat la vicepresidenta primera del govern espanyol. En la part inicial de la intervenció, tot ha estat centrat en atacar els populars.

Segons ella, es tracta d'abordar de manera "seriosa" i "discreta" el finançament autonòmic. "Entre tanta hipèrbole no hi veig ni un bri de lucidesa", ha remarcat Montero, que ha retret al president del PP no haver-se assegut a la mateixa taula per parlar d'aquesta carpeta. També ha lamentat que els populars no s'hagin posicionat a favor del sostre de dèficit, una qüestió que condiciona els pressupostos estatals i que és al nucli de les urgències negociadores amb Junts. Tot i això, Pedro Sánchezha postergat els comptes per després dels congressos del partit de Carles Puigdemont i també d'ERC, que se celebren a finals d'octubre i a finals de novembre, respectivament.

Encara referint-se al PP, Montero ha retret la diferència "abismal" que hi ha en comunitats del PP que demanen diners a l'Estat i, en paral·lel, promouen rebaixes fiscals. "No els sembla que fomenti la desigualtat que un salari de 600.000 euros pagui 46.000 euros menys d'IRPF a Madrid que en altres comunitats? I vostès parlen d'igualtat? On és la coherència?", s'ha preguntat la vicepresidenta primera del govern espanyol, que troba "irresponsable" l'actitud del PP. "No volen singularitats per a Catalunya, però les reclamen per a la resta del territori", ha indicat. El debat del finançament, ha dit, hauria de servir per millorar els recursos per a salut i per a educació, entre d'altres qüestions.

Xoc ERC-Junts

Gabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid, ha preguntat a Junts, a qui anomena "la dreta catalana", què no els agrada de l'acord pel finançament, tenint en compte que les línies mestres de l'entesa sortien al programa electoral de Puigdemont. "Vostès han inoculat la idea que ERC vota coses a canvi de res. Fins i tot ho han comprat els nostres. Aprofiten una frase fora de context per matxacar-nos amb l'a canvi de res. Ho han aconseguit. Nosaltres, després de negociar-ho tot, hem votat el 89% de les mesures del govern espanyol. Vostès, sense negociar res, el 86%. Són dades. Qui ha votat a canvi de res? És un insult que cola, i ho continuaran dient, però és un insult cap a un partit centenari", ha remarcat.

Després ha intervingut Josep Maria Cruset, diputat de Junts, que ha destinat tota la intervenció a carregar contra l'estratègia dels republicans. "Poden venir a explicar el que vulguin. Per aclarir-ho, com sempre, li pregunto directament a la vicepresidenta: l'acord signat és un concert econòmic sí o no? Representarà el final del dèficit fiscal? És un finançament singular? No ho faci difícil", ha apuntat Cruset. El diputat de Junts ha retret a ERC que hagi fet costat al PSOE, segons ell, sense fruits concrets.

Arxivat a