En la carrera per a la investidura de Pedro Sánchez, ERC i Junts es van endinsar en una batalla pel relat. Qui seria capaç d'aconseguir un millor acord? El temps ho dirà, perquè de pagament per avançat, n'hi ha hagut ben poc. Ara els de Carles Puigdemont, que de moment no han pogut treure gaire rendibilitat de l'aposta al Congrés, es reivindiquen i compliquen la vida a l'executiu socialista. Davant d'això, el PSOE respon amb gestos per atraure'ls i ERC no s'ho pensa mirar des del córner. Els republicans no volen permetre un tracte preferent cap als juntaires i estudien moviments per endurir el preu dels seus vots en el futur, segons diverses fonts de la direcció del partit i del grup parlamentari a Madrid consultades per Nació.
L'última batussa rau en la votació del sostre de dèficit, una aprovació imprescindible per iniciar els tràmits dels pressupostos generals de l'Estat. De moment, la Moncloa ha retirat el debat de l'ordre del dia d'aquesta setmana per dedicar més temps a la negociació amb Junts, que ha amenaçat de tombar-ho. I, mentrestant, ERC assaja un canvi de to, molt més "contundent". L'objectiu? Que no es donin els seus vots per "descomptats" incorporant noves exigències a canvi de l'aprovació d'aquesta carpeta. Si els socialistes obren una negociació amb Junts, també ERC vol un espai personalitzat. De moment Patxi López, portaveu socialista al Congrés, ja ha intentat aplacar aquest dimecres les crítiques republicanes dient obertament que negociaran amb tots els grups.
"Que entengui el PSOE que si l'obre per uns, l'obre per tots. Comencem de zero, d'acord", declarava el cap de files dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, dimarts al vespre des dels passadissos del Congrés. El republicà, de fet, va acusar el PSOE de no "plantar-se davant del xantatge de la dreta", en referència a Junts. El 23 de juliol passat ja es va fer una votació a Madrid sobre els objectius de dèficit, que tots els socis de la investidura -inclosa ERC- van avalar, excepte els juntaires. Per això no van prosperar. En aquell moment, Rufián va criticar els de Míriam Nogueras d'estar aplanant el camí a una moció de censura contra Sánchez de la mà del PP i Vox. Ara, però, les crítiques es dirigeixen també contra els socialistes.
La nova votació, abans de posposar-la, s'havia de produir aquest dijous i la setmana passada el PSOE es va traslladar fins a Suïssa per posar el termòmetre a les negociacions amb els de Puigdemont i trobar alguns desllorigadors per donar marge a aquesta negociació. Concretament, Junts demana passar del 0,1% del dèficit al 0,8%, fet que permetria més de 2.000 milions d'euros més de despesa per al Govern. El PSOE estudia aquesta demanda, però també ha fet passos per complaure Junts. Com? Donant recorregut als acords de l'any passat, com ara una nova petició per carta al Parlament Europeu perquè el català sigui llengua d'ús a l'Eurocambra o bé la desclassificació d'informes sobre el 17-A.
El nou gest dirigit a Junts a favor català, que reclama ERC des de molt abans dels acords de la investidura de Sánchez, ha caigut com un gerro d'aigua freda a les files republicanes. És una negociació que havien mantingut a la taula de diàleg i, ara, des de la seu de Calàbria, veuen que el PSOE la situa únicament com una concessió a Junts per reobrir unes negociacions enquistades. "Com que van incomplir amb Junts , ara fan veure que els hi donaran a ells", lamenten des de la direcció d'ERC. "El PSOE no pot pensar que ens tindrà perquè sí i anar cedint amb Junts", afegeixen.
ERC trasllada en privat al PSOE el malestar
Més enllà del canvi de to que prepara ERC -que també s'ha traslladat en privat, ja que els negociadors han fet arribar personalment el malestar al PSOE aquest mateix dimecres, segons ha pogut saber Nació-, ara l'equip republicà estudia quins reclams nous introduirà als socialistes per negociar el dèficit. Aquest dimecres al vespre no hi havia cap reunió programada entre les dues parts, però des d'ERC asseguren que els socialistes són plenament conscients de les demandes pendents. Sobre les noves exigències, encara no es faran públiques, un moviment que es preveu pels dies vinents.
Nova pluja de retrets entre ERC i Junts
El nou serial no s'ha reduït en les advertències entre partits independentistes i el PSOE, sinó que també ha avivat un enèsim episodi de retrets entre republicans i juntaires. Concretament, Rufián ha carregat contra les reivindicacions actuals de Junts, tot recordant dades del passat. "ERC va votar -després de negociar- el 89% de les iniciatives del govern espanyol. Junts -sense negociar-, el 86%. Qui va votar a canvi de res?", ha publicat a X, antic Twitter. Mentrestant, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha acusat Rufián de mantenir un discurs de Ciutadans i el PP després d'haver criticat al PSOE per no plantar-se davant del "xantatge" dels juntaires.
Dos lemas marcaron la anterior campaña.
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) September 25, 2024
En España: Que te vote Txapote.
En Catalunya: A canvi de res.
Ambos provienen de la derecha, ambos son falsos y ambos son miserables.
El 1º se define solo.
El 2º los datos lo desmienten:
En la anterior legislatura ERC votó (tras…
De debò? Aquest sempre havia estat el discurs de @CiudadanosCs i el @ppopular. https://t.co/QYu7hnqy6l
— Jordi Turull i Negre (@jorditurull) September 25, 2024
El PSOE i el Govern demanen "responsabilitat"
Al mateix temps, fonts de la Moncloa asseguren que el govern espanyol "negociarà fins a l'últim minut" els pressupostos i apel·len a la "responsabilitat" de tots els grups. Des del PSOE donen per fet que el nou espai per a la negociació amb Junts permetrà obrir el ventall a la resta de socis parlamentaris i també avisen que la millora de les dades macroeconòmiques demostren que es podria ampliar el marge dels objectius d'estabilitat per a les comunitats autònomes.
I què diuen el Govern i el PSC de tot plegat? Junts ha llançat una petició més aquest dimecres: que el president Salvador Illa s'impliqui perquè Catalunya tingui més marge de dèficit. Sense respondre i en consonància amb el PSOE, després del consell executiu d'aquest dimecres, el Govern ha fet una crida a la "responsabilitat" de Junts i ERC, i ha advertit que el bloqueig tindria "afectacions" per al país. En definitiva, el Govern, que tot just arrenca la legislatura, es vol desvincular d'una negociació que considera que no li pertoca. La pilota, doncs, és a la teulada de Sánchez, que si abans tenia el repte d'acostar els juntaires, ara haurà de triplicar esforços i complaure, una vegada més, tots els socis de la investidura i sobreviure a l'enduriment del to dels republicans.