Junts reclama a Illa que s'impliqui perquè Catalunya tingui més marge de dèficit

Míriam Nogueras es pregunta "on és el president" en les converses amb el PSOE perquè la Generalitat disposi de més recursos; insisteix que Sánchez no podrà comptar amb els seus vots si no compleix els compromisos amb el partit

Míriam Nogueras, en una imatge d'arxiu al Congrés.
Míriam Nogueras, en una imatge d'arxiu al Congrés. | Europa Press
25 de setembre de 2024, 08:30
Actualitzat: 8:44h

Míriam Nogueras, portaveu de Junts a Madrid, ha reclamat aquest dimecres la implicació del president de la Generalitat, Salvador Illa, a l'hora d'obtenir més marge de dèficit per a Catalunya en el marc de la negociació de la senda d'estabilitat al Congrés dels Diputats. Després que el govern espanyol ajornés la votació prevista per dijous per tal de negociar ab Junts -que demana passar del 0,1% de dèficit al 0,8%, que permetria més de 2.000 milions d'euros més de despesa per al Govern-, Nogueras s'ha preguntat "on és Illa", i ha avisat de nou el PSOE que, si no es negocia i no es compleixen els compromisos, el partit de Carles Puigdemont continuarà tombant les mesures de Pedro Sánchez.

"Han trigat mesos en processar que si no hi ha avenços, no hi haurà estabilitat. Si volen els nostres vots, han de negociar. No estan fent res que no sigui el compromís contractual que tenim els dos partits, el vam firmar fa un any", ha apuntat Nogueras, que s'ha preguntat on és Illa. "On és el president? Aquest objectiu de dèficit que volien aprovar no és bo per a Catalunya", ha remarcat la portaveu de Junts a Madrid, que també s'ha pronunciat sobre el futur de la legislatura. Quin termini es posen per fer-lo caure, en cas que aquest sigui el propòsit de Puigdemont? "Ni la pressió ni el xantatge que ens arriba en cada votació ens fan pessigolles", ha apuntat la dirigent independentista.

Segons Nogueras, ha quedat "molt clar" el funcionament de la formació. "Nosaltres, quan parlem de Catalunya, ho fem pensant com un estat i no com una comunitat autònoma. Qui no tingui clar el que som, mai ho entendrà. El que fem és molt senzill: necessites els vots de Junts? Negocies amb Junts. Si compleixes, hi ha els vots. Si no compleixes, no hi ha els vots. El que no és normal és el que va passar la legislatura anterior, en què hi va haver partits enredats que ara disparen contra nosaltres", ha apuntat en referència al paper d'ERC, que ara reclama a Sánchez negociar el sostre de dèficit de manera separada. "Això passa perquè hem mantingut la posició", ha tret pit la portaveu de Junts a Madrid.

Tenen relació amb el PP o els ponts estan trencats? "No hi ha la relació que es pretén fer veure de manera secreta. Tenim una relació parlamentària com la tenim amb tothom", ha apuntat la dirigent independentista. El fet que la setmana passada Junts votés en contra de la regulació dels lloguers de temporada juntament amb els populars va agitar de nou les veus que veuen una aliança futura entre Puigdemont i la formació d'Alberto Núñez Feijóo per descavalcar Sánchez. Gabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid, va avisar el president del govern espanyol que s'està construint un bloc de la dreta que comptarà amb el suport de Junts a l'hora d'acabar amb l'etapa del PSOE.