Rufián apuja el to contra Junts i vaticina que portarà Feijóo a la Moncloa

El cap de files d'ERC a Madrid carrega contra el partit de Puigdemont pel vot contrari a la regulació dels lloguers de temporada mentre Sánchez insisteix que queden tres anys de legislatura a través del diàleg

Gabriel Rufián, al Congrés.
Gabriel Rufián, al Congrés. | Europa Press
18 de setembre de 2024, 09:20
Actualitzat: 10:43h

Quan durarà la legislatura? És la pregunta que ha fet aquest dimecres Gabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid, al final de la sessió de control a Pedro Sánchez. "Tres anys", ha respost el líder del PSOE, decidit a esgotar el temps que queda fins a les futures eleccions espanyoles. "Porta mesos dient que Junts no s'atrevirà a anar amb els qui van pegar els catalans l'1-O, o amb els qui neguen la nació catalana. Però desconeixen l'enorme capacitat de blanquejament mediàtica d'aquesta gent", ha apuntat Rufián, que ha estat especialment dur amb el vot contrari de Junts a la regulació dels lloguers de temporada. Abans de la sessió, ha donat per fet que Junts portarà Alberto Núñez Feijóo a la Moncloa.

"Què farà per intentar evitar aquest bloc que ja està conformat? A aquesta gent els sortirà gratis", ha apuntat el dirigent republicà en referència a Junts. Sánchez ha indicat que el seu govern espanyol està fet de "diàleg i acord", i que continuarà sent així. Evitant en tot moment crítiques directes al partit de Carles Puigdemont, el dirigent socialista ha fet servir el discurs habitual segons el qual Catalunya "està millor que l'any 2017". També ha indicat que l'acord sobre el finançament és "molt important", perquè avança cap a la "federalització" de l'Estat i perquè també pot evitar que hi hagi comunitats -com Madrid- que abaixin impostos. Conciliador amb Rufián, ha elogiat el paper del grup parlamentari d'ERC.

Topada amb Feijóo

"Vostè ja ha dit com començarà el curs: amb una ofensiva contra jutges, periodistes i mitjans. El seu pla de regeneració és un pla de censura. La seva concepció bananera del poder no té final", ha apuntat Feijóo en l'arrencada de la sessió, durant la qual també ha aprofitat per carregar contra la política exterior -Veneçuela- i contra la "quota catalana". "No es veia una cosa així des de Franco", ha apuntat el líder del PP, en referència a la situació general. "Aquest és un govern de diàleg i acord. Ja hem tirat endavant 20 projectes de llei en aquesta legislatura, i n'hi ha trenta en tramitació", ha indicat Sánchez, que ha retret a Feijóo que només comparegués deu vegades quan era president gallec.

El líder del PSOE ha tret pit de la bona marxa de l'economia. "Les dades conviden a l'optimisme. I al davant hi tenim una oposició avinagrada", ha remarcat Sánchez. Feijóo ha ironitzat amb el nomenament de Teresa Ribera com a vicepresidenta de la Comissió Europea, i ha recordat que va perdre les eleccions espanyoles davant del PP. "Vostès diuen que Espanya es trenca, que s'enfonsa. No és així. Queden tres anys de legislatura", ha ressaltat el dirigent socialista en el torn de rèplica. Després, Santiago Abascal, cap de files de Vox, ha destinat la intervenció a estigmatitzar els immigrants, i ha acusat Sánchez de "pagar els viatges als il·legals amb diners de tots els espanyols".