Teresa Ribera farà el salt a Brussel·les com a vicepresidenta de Transició Neta i Competència de la Comissió Europea. La presidenta Ursula von der Leyen ha presentat aquest dimarts la seva proposta de col·legi de comissaris, entregant a l'estat espanyol la primera vicepresidència executiva, de Transició Neta, Justa i Competitiva, i també responsable de Competència.
Així, Teresa Ribera, actual ministra de Transició Ecològica i vicepresidenta tercera del govern espanyol, serà un dels pesos pesants amb cinc vicepresidents executius més: el francès Stéphane Séjourne, a càrrec de Prosperitat i Estratègia Industrial; l’italià Raffaele Fito, que portarà Cohesió i Reformes; l’Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat, Kaja Kallas; la finlandesa Henna Virkkunen, que serà vicepresidenta per Sobirania Tecnològica, Seguretat i Democràcia; i la romanesa Roxana Minzatu, amb una cartera amb Educació, Treball i Drets Socials.
El futur nomenament de Teresa Ribera obligarà a substituir-la al govern espanyol. L'encara ministra ja va ser cap de llista del PSOE a les eleccions europees, però va renunciar a l'acta d'eurodiputada.
El 40% de l'executiu comunitari seran dones
Finalment, la proposta de Von der Leyen inclou 11 dones, l’equivalent al 40% dels membres de l’executiu, segons ha explicat la presidenta de la Comissió.
Every member of my team will bring in their own experience and perspectives on Europe.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 17, 2024
Together, we will be one team, working towards one common goal.
To make Europe stronger. pic.twitter.com/xIvDNv4C7t
En els primers noms plantejats a Von der Leyen, les dones només representaven el 22%, ha recordat l’alemanya, que ha celebrat haver estat “capaços d’ampliar el percentatge al 40%” però ha admès que “encara queda molt més per fer” per aconseguir la paritat desitjada. En aquest sentit, Von der Leyen ha volgut situar quatre de les sis vicepresidències en dones.
Contrapès a un gir a la dreta
La nova Comissió Europea gira a la dreta. Ho fa no tan sols perquè el PPE hi és del tot hegemònic, sinó per la presència de dos membres que pertanyen a Conservadors i Reformistes Europeus. Això té una explicació clara: s'ha integrat un vicepresident d'Itàlia, Raffaele Fito, de l'ultradretà Germans d'Itàlia, el partit de Giorgia Meloni. Serà vicepresident, però per sota de Ribera. D'aquesta manera, Von der Leyen aconsegueix fer una combinació complexa. Caldrà veure si la socialista espanyola pot mantenir les directrius de política ambiental que s'han seguit fins ara o queda neutralitzada en el nou cartipàs.