Per què Núria Marín deixa l'alcaldia de l'Hospitalet?

La decisió de l'alcaldessa, que la situa a les travesses per formar part del Govern, es va començar a gestar abans de les catalanes pel convenciment que ha complert una etapa després de 16 anys en el càrrec

Núria Marín, en un acte del PSC a l'Hospitalet
Núria Marín, en un acte del PSC a l'Hospitalet | Kike Rincón / Europa Press
23 de maig del 2024
Actualitzat el 24 de maig a les 10:48h

Per què Núria Marín deixa l'alcaldia de l'Hospitalet? És el primer pas per entrar al Govern que mira de construir Salvador Illa? El cert és que la decisió de marxar de l'Ajuntament es va començar a gestar abans de les eleccions catalanes i la possibilitat ja es contemplava abans també de les eleccions municipals. La seva sortida la situa a les travesses per ocupar alguna conselleria, però fonts consultades ho desvinculen i avisen que és prematur parlar ara de la configuració de l'executiu, perquè encara no hi ha una majoria disposada a investir Illa.

Núria Marín (l'Hospitalet, 1963) és un dels noms propis del poder metropolità del PSC. Alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, on va prendre el relleu a Celestino Corbacho, deixarà el càrrec al juny i continuarà com a senadora per designació autonòmica, posició en la qual se sent còmoda, i vicepresidenta del partit. La seva sortida estava prevista i s'ha fet "de manera ordenada" i d'acord amb la formació. També va deixar el càrrec de presidenta de la Diputació de Barcelona el passat mandat, abans de ser rellevada per Lluïsa Moret el 2023 i enviada al Senat. "Fa temps que vol passar pàgina", assenyalen des del PSC.

El PSC governa l'Hospitalet amb comoditat, malgrat que les municipals de l'any passat van deixar Marín sense majoria absoluta. Va ser dels pocs municipis metropolitans on els socialistes, que van viure un mandat marcat pels problemes interns, van perdre la majoria absoluta en baixar un regidor. Aquest, però, no és, segons insisteixen al partit, el motiu que explica la seva sortida tot just un any després dels comicis. Els socialistes necessiten només un regidor i no hi ha una majoria alternativa que es pugui articular per bloquejar les decisions del govern municipal. L'encara alcaldessa se situa en la centralitat, amb bones amb ERC i els comuns, que no poden sumar esforços a PP i Vox. "Políticament, no és un mandat complicat", apunten fonts consultades.

Després de 16 anys com a alcaldessa i 30 com a regidora -va entrar-hi el 1995 de la mà de Corbacho-, Marín ha acabat una etapa, en què ha hagut de gestionar la crisi de 2008, el procés -on va tenir un paper destacat quan es va enfrontar a la policia durant el referèndum-, el cas recent del Consell Esportiu i la pandèmia mentre intentava convertir la ciutat en un pol d'atracció econòmica, turística i de fires. Quan el PSC va perdre Barcelona a mans de Xavier Trias, i en un moment en què els socialistes cotitzaven a la baixa, Marín va ser l'alcaldessa més important del partit, al capdavant d'una ciutat que sempre ha recordat que és la segona del país, i no pas una "ciutat dormitori".

Ho va ressaltar en l'acte de campanya del PSC a l'Hospitalet, on va ser una de les protagonistes. "Està molt bé que els consellers vinguin a l'Hospitalet, però és més important que pensin, creguin i estimin la ciutat", va dir a Bellvitge. L'alcaldessa sortint va fer balanç de la seva etapa per ressaltar que el municipi "ja no és el suburbi que alguns volien", sinó el "segon motor econòmic del país", amb més de 107.000 llocs de treball, que ha consolidat el districte econòmic i cultural, i que aspira a convertir-se, també, en la capital de la indústria biomèdica del sud d'Europa. L'ampliació de la Fira i la Ciutat de la Justícia són dues de les grans infraestructures del seu mandat.

El relleu de Marín

El seu successor serà David Quirós (l'Hospitalet, 1974), actual tercer tinent d'alcaldia, que se sumarà a la llista d'alcaldes socialistes que han governat de manera ininterrompuda la ciutat -tot sovint amb majories absolutes- des de la recuperació de la democràcia. Casualitat o no, Quirós s'ha anat deixant veure més en actes amb Marín, i el dia que Illa va anar a fer campanya a l'Hospitalet, ocupava la primera fila en un lloc destacat, al costat de Moret, número dos del PSC i mà dreta d'Illa al partit.

El futur alcalde de l'Hospitalet és secretari nacional a la direcció del PSC. No va formar part de les darreres primàries per agafar el relleu a Marín com a primer secretari a la federació de l'Hospitalet, que va enfrontar Francesc Belver -proper a l'alcaldessa, candidat continuista i actual primer tinent d'alcaldia- i Cristian Alcázar, implicat en el cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet. Precisament per la pressió judicial, Alcázar va dimitir com primer secretari del PSC a l'Hospitalet el 2022. En silenci i amb discreció -no se'l coneix més enllà de l'Hospitalet-, Quirós agafarà la vara d'alcalde a partir del 15 de juny i tindrà tres anys per davant per gestionar l'etapa post-Marín.