La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha assegurat aquest dimarts que el seu objectiu és acabar aquesta legislatura, que té tres anys al davant, amb una llei d'abolició de la prostitució. El PSOE ja va fracassar en el seu primer intent d'aprovar una norma abolicionista el maig d'enguany, quan el PP, Sumar, Junts, PNB i Bildu es van oposar (per motius diferents) al projecte que impulsaven els socialistes en solitari. "Estem preparant que torni al consell de ministres, i iniciarà la seva singladura probablement a l'inici de l'any que ve" ha apuntat la ministra.
Redondo ha fet referència a la regulació francesa, on no hi ha una norma que penalitzi la prostitució, però la llei sí que castiga els clients amb multes de fins a 1.500 euros a la primera infracció i 3.750 si s'és reincident. La llei inclou mesures de suport a persones prostituïdes com l'accés a formació professional, allotjament i permís de residència temporal per a migrants que vulguin deixar d'exercir.
Prèviament, la titular d'Igualtat ha presentat un informe que busca "obrir un debat públic i social" perquè "posa per primera vegada xifres a la situació de prostitució i tràfic a Espanya". Redondo ha dit que "ens servirà, en primer lloc, per obrir aquest debat públic i social i per obrir un nou debat polític", perquè "en aquesta legislatura hi va haver una proposició de llei que no va ser aprovada i que buscava reforçar penes per al proxenetisme".
L'informe apunta que a l'Estat hi ha 114.560 dones en situació de prostitució. D'aquestes, 34.759 viuen a Catalunya, que lidera el rànquing de comunitats autònomes en xifres absolutes i que, amb 103 dones prostituïdes per cada 10.000 dones majors d'edat, se situa en segona posició –per darrere les Illes Balears- pel que fa al percentatge de dones prostituïdes per població. Redondo ha ofert les dades d'un estudi amb motiu del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens, que té lloc el 23 de setembre.
Segons l'estudi, les dones en situació de prostitució a l'Estat suposen el 0,56% del total de dones majors d'edat a Espanya. D'aquestes, segons l'estudi, 92.456 podrien estar en risc de tràfic de persones, i d'aquestes "com a mínim 9.000" estarien en "risc alt de ser tractades amb finalitats d'explotació sexual". El 28% del total de dones prostituïdes té entre 18 i 24 anys, un 32% té entre 25 i 36 anys, un 7% de 37 a 45 anys, i a partir de 46 anys un 1,6% del total.
Segons l'estudi que la ministra ha presentat a la roda de premsa posterior al consell de ministres, el 51% de les dones en situació de prostitució són llatines, el 16% europees i un 29% no es defineixen. Per nacionalitats, un 28% són colombianes, un 13% espanyoles, un 5% brasileres i un 5% veneçolanes.
Per comunitats autònomes, les Illes Balears tenen la taxa més elevada de l'Estat, 121 dones en situació de prostitució o tràfic per cada 10.000 dones. Catalunya ocupa la segona posició amb 103 dones prostituïdes per cada 10.000. El País Valencià, la tercera amb 73 per cada 10.000. La mitjana espanyola és de 56 dones per cada 10.000 dones majors d'edat.
En canvi, en números absoluts Catalunya lidera el rànquing amb 34.759 dones en situació de prostitució. La segueix Madrid amb 20.549, el País Valencià amb 16.314, i Andalusia amb 9.026. La ministra ha afirmat que la situació del tràfic i prostitució a Espanya "obliga a fer-nos càrrec del patiment pel qual passen tantes dones al nostre país". I ha conclòs: "Hi ha dones en situació d'enorme vulnerabilitat, amb pèrdua dels seus drets humans, i cal continuar treballant per erradicar d'una vegada per totes aquestes situacions".